Armoede

PvdA West staat voor gelijke kansen. We dagen bewoners uit die kansen te benutten: ook van mensen die in armoede leven verwachten we dat ze meedoen. Met waar nodig een steuntje in de rug. Wij staan voor tijdige steun aan mensen die financieel klem zitten door een laag inkomen en schulden. Armoede leidt vaak tot sociaal isolement en zet kinderen op achterstand. Dat willen we tegengaan en, waar mogelijk, voorkomen.

Helemaal nu het crisis zijn steeds meer mensen aangewezen op een uitkering en leven steeds meer mensen met werk in armoede. Het beroep op de schuldhulpverlening groeit. Net als het aantal mensen dat werk zoekt of werkervaring op moet doen. PvdA West biedt kansen om het isolement dat komt met armoede te doorbreken. Mensen die in armoede leven doen mee, aan schuldsanering en door stappen te zetten op weg naar werk, bijvoorbeeld via vrijwilligerswerk. Lukt ze dat niet op eigen kracht, dan kunnen ze op ons rekenen. Alle kinderen in West krijgen toegang tot goed onderwijs, sport en andere vrijetijdsbesteding. Want wij vinden dat armoede en achterstand niet erfelijk mogen zijn.

Concreet:

  • Geen wachtlijsten bij de schuldhulpverlening.
  • Tijdige signalering en aanpak van schulden volgens het principe ‘vroeg erop af’, om huisuitzetting en afsluiting van gas en licht te voorkomen.
  • Via de maatschappelijke dienstverlening is noodhulp mogelijk, bijvoorbeeld om huisuitzetting te voorkomen.
  • Voedselbanken worden alleen ondersteund als tijdelijk uiterste redmiddel voor mensen die helemaal klem zitten, zolang de reguliere instanties nog steken laten vallen.
  • Bewonersadviseurs speuren actief naar armoede, schulden of de kans daarop. En naar daaraan gerelateerde of achterliggende problemen in gezinnen, en zorgen voor een samenhangende aanpak.
  • Zijn er kinderen in het geding, dan moet dwang mogelijk zijn. Bijvoorbeeld budgetcursussen en hulp bij de thuisadministratie als voorwaarde bij schuldhulpverlening.
  • Minstens 90% van de mensen die recht hebben op een stedelijke voorziening voor inkomensondersteuning maakt er ook gebruik van.
  • Het stadsdeel zorgt (samen met de gemeente) voor ‘activeringsplaatsen’, gericht op het doorbreken van sociaal isolement en het zetten van de eerste stappen naar werk.
  • Schoolgaande kinderen die in armoede opgroeien kunnen volledig meedoen op school, beschikken over een computer, kunnen sporten en meedoen aan naschoolse activiteiten.