Integratie

Integratie is iets wat van twee kanten moet komen. Wie mee wil doen moet daar de kans voor krijgen, uitgenodigd en uitgedaagd worden. Wie mee wil tellen moet meedoen en de kansen die er zijn pakken. De medaille voor samen leven heeft twee kanten. Accepteren dat je in Amsterdam woont en hier meedoen. Maar ook: geaccepteerd worden en mee kunnen doen.

Het integratievraagstuk heeft twee gezichten. Aan de ene kant zien we veel jongeren, vooral de meiden, hun kans pakken. Ze zitten op school, lopen stage, werken. Ze doen mee, soms tegen de verdrukking in. Ook zien we moeders die actief zijn op school, de ouderkamer bezoeken, cursussen volgen. Aan de andere kant worstelt ook West met integratie. Grote groepen ouderen en vrouwen leven vrijwel volledig in hun eigen kring. Het contact met de Nederlandse samenleving is zeer beperkt. Te veel ouders houden vast aan traditionele leefpatronen en opvoedingsmethoden. Hun kinderen groeien op in twee werelden. Daardoor hebben ze extra veel kracht nodig om op school mee te komen en een goede baan te vinden.

De PvdA in West kiest voor een duidelijk integratiebeleid. Als je hier woont, ben je als eerste zelf verantwoordelijk voor hoe het met jou en je kinderen gaat. Iedereen moet de Nederlandse taal beheersen. Dat betekent de kans krijgen en grijpen om Nederlands leren en het thuis doorgeven aan je kinderen. De voorschool is er voor iedereen, maar de voorschool is een hulpmiddel, geen redmiddel. Wie verwacht dat de overheid en de politie zijn kinderen corrigeert, heeft het mis. Dat moet je zelf doen. Lukt dat niet, dan is er hulp. Wie geen werk kan vinden vanwege gebrekkig Nederlands moet terug naar school.

Concreet:

  • Kansen bieden om achterstanden weg te werken, met de voorschool, door het aanbieden van Nederlandse les, stimuleren tot en zonodig helpen bij het vinden van een stage, baan of het starten van een bedrijf.
  • Actief doorbreken van het maatschappelijk isolement van allochtone ouderen en vrouwen. Vrouwenemancipatie is een prioriteit en daarvoor richten we ons ook tot de mannen.
  • Verplicht Nederlands leren voor wie bij stad en stadsdeel aanklopt voor ondersteuning (bijvoorbeeld schuldhulpverlening, participatietraject, voorschool voor kinderen).
  • Bewonersorganisaties worden gesubsidieerd als hun activiteiten zich actief richten op alle bewoners van de buurt of van het stadsdeel. Ook organisaties die zich richten op het in eigen veilige kring sterker worden kunnen subsidie krijgen. Niet onbeperkt.
  • Steun voor jongerenorganisaties die werken aan integratie en het verbeteren de maatschappelijke positie van jongeren.