Wonen

Wonen in Amsterdam West moet voor iedereen bereikbaar zijn: sjiek en sjofel, jong en oud, met of zonder beperking, alleenstaanden en gezinnen. Ons hart gaat uit naar gemengde buurten. De PvdA maakt zich daarom sterk voor een evenwichtige spreiding van de verschillende soorten woningen over het stadsdeel. We realiseren ons tegelijkertijd dat in meerdere buurten de stijgende huizenprijzen al geleid hebben tot het verdwijnen van veel van de voor ‘gewone’ mensen betaalbare woningen. Voor de andere buurten blijven we onverminderd inzetten op een gemengde woningvoorraad naar grootte, prijs, huur en koop. We staan voor genoeg betaalbare huurwoningen. Alleen verkoop van huurwoningen in buurten waar dat gezien de samenstelling van de woningvoorraad nog kan. We willen meer grotere woningen voor grote gezinnen en zeer kleine woningen reserveren voor jongeren.

De PvdA kiest voor gemengde woonbuurten. Om een prettige mix te houden is het noodzakelijk dat er in het hele stadsdeel een ruime voorraad betaalbare huurwoningen blijft. Om daarin te slagen zullen we alle zeilen bij moeten zetten omdat we over een groot deel van de woningvoorraad geen directe zeggenschap hebben. Wij willen daarom dat gemiddeld voor het hele stadsdeel minstens 60% van de totale woningvoorraad (huur en koop) een huur onder de huurtoeslaggrens heeft. Tussen buurten kunnen er verschillen zijn. Daarom stellen we, om overal gemengde buurten te waarborgen, voor alle buurten twee ondergrenzen voor: minstens 30% is sociale woningbouw (is corporatiebezit) en minstens 50% van de totale woningvoorraad is betaalbare huur (is onder de huurtoeslaggrens).

De verkoop van huurwoningen heeft als doel het eigen woningbezit te stimuleren. Meer eigen woningbezit draagt bij aan gemengde wijken. Als een huurwoning in de verkoop gaat willen we dat deze eerst aan de zittende huurder aangeboden  wordt. Daarna aan andere huurders van de corporaties en dan pas aan anderen. Zo kunnen huurders kopers worden. Hier maken we afspraken over met de corporaties. De huurwoningen die verkocht worden moeten betaalbaar zijn voor huishoudens met een inkomen tot twee keer modaal. De PvdA in West zet zich in voor een korting op de aankoopprijs, bijvoorbeeld door middel van Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE). Hierbij krijgt de koper korting op de aankoopprijs, onder meer onder de voorwaarde dat de woning bij verkoop eerst wordt aangeboden aan de oorspronkelijke verkoper. De eventuele winst wordt dan gedeeld. De hoeveelheid woningen die corporaties verkopen is een stedelijke aangelegenheid. Over de verkoop van particuliere woningen gaat het stadsdeel. Wij zijn voor verkoop van particuliere huurwoningen onder de voorwaarde dat de betaalbare voorraad huurwoningen in het hele stadsdeel niet onder de 60% zakt, en in een buurt niet onder de 50%. Hetzelfde geldt voor het splitsen en samenvoegen van kleinere huurwoningen tot grotere koopwoningen. Dus geen verkoop van particuliere huurwoningen meer in de ‘oude’ stadsdelen Oud-West en Westerpark, maar nog wel in Bos en Lommer en De Baarsjes. In die twee gebieden is de verkoop van huurwoningen een nuttig middel om tot een meer evenwichtig woningbestand en een meer gemengde bevolkingssamenstelling te komen.

Op de woningmarkt in West zijn tekorten voor de zogeheten aandachtsgroepen, zoals ouderen, mensen met een beperking en jongeren. Het tekort aan grotere, betaalbare woningen voor grotere gezinnen spant de kroon. In de afgelopen jaren zijn er in de sociale sector nauwelijks grote woningen aangeboden in ons stadsdeel. Hierover dienen in de komende periode goede afspraken te worden gemaakt met de woningcorporaties. De PvdA wil voor deze grote huurwoningen een experiment met het concept ‘Huur op Maat’. Grote huishoudens met een laag inkomen krijgen een korting op de huurprijs van een dergelijke woning. Die korting wordt minder naarmate het inkomen stijgt. De overwegend oude woningvoorraad kent veel zeer kleine huur- en koopwoningen, die moeilijk toegankelijk zijn en moeilijk aanpasbaar. Deze woningen zijn wel geschikt voor jongeren en studenten, die nu nauwelijks mogelijkheden hebben op de woningmarkt. De PvdA wil daarom dat alle woningen kleiner dan 35 m2 die vrijkomen worden aangeboden aan studenten en jongeren. Dus niet samenvoegen!

Concreet:

  • Ondergrenzen voor de voorraad betaalbare huurwoningen: in elke buurt is minimaal 30% van de woningvoorraad sociale woningbouw en 50% betaalbaar (onder de huurtoeslaggrens). Stadsdeelbreed blijft gemiddeld minstens 60% betaalbaar.
  • Bij verkoop wordt een huurwoning eerst aangeboden aan de zittende huurder.
  • Verkochte huurwoningen zijn betaalbaar voor twee keer modaal.
  • Koopwoningen worden voor de middengroepen bereikbaar door middel van Maatschappelijk Gebonden Eigendom (MGE).
  • Splitsen en samenvoegen mag alleen nog in de ‘oude’ stadsdelen Bos en Lommer en De Baarsjes.
  • Meer betaalbare grote woningen door invoering van een experiment met inkomensgebonden huurkorting (Huur op Maat).
  • Alle vrijkomende corporatiewoningen kleiner dan 35 m2 worden toegewezen aan jongeren en studenten.
  • Bij nieuwbouw wordt wat ons betreft levensloopbestendig gebouwd. Bij renovatie wordt steeds onderzocht wat de mogelijkheden voor levensloopbestendige renovatie zijn. Is het mogelijk (technisch, financieel) dan is dat onze inzet.