Door Jasper Etten op 3 mei 2012

1 mei: een rondje goede traditie met gouden quotes

Traditiegetrouw maakt een groep actieve PvdA’ers op 1 mei op de fiets een rondje door het stadsdeel. ‘Gewapend’ met een flinke bos rozen brengen zij een bezoek aan leden en trouwe PvdA-stemmers die een respectabele leeftijd hebben bereikt. Respect voor al die jaren verrichtte arbeid. Zo ook dit jaar.

In kleine groepjes opgedeeld waaierden we uit over de verschillende buurten. In dit geval samen met Stefanie, die een prachtige route door Oud-west, de Staatsliedenbuurt en de Spaarndammerbuurt had uitgezet. Het is een dankbare actie: altijd een hartelijke ontvangst, een blij gezicht, goed dat de partij dit doet en blijft doen. En meestal met scherpe analyses over de politieke actualiteit en de stand van de partij. Over de gevolgde strategie van Samsom sinds de val van Rutte I hadden ze, zonder het van elkaar te weten, dezelfde genuanceerde mening: het was op zich wel te begrijpen, maar ze hadden hem toch wel graag wat scherper gezien toen het Kunduz-akkoord werd gevormd. Na een paar bezoekjes werd ons al duidelijk dat het goed zou zijn quotes te verzamelen tijdens onze tocht. Een berichtje naar de andere groepen ging uit om er voor te zorgen dat ook zij pen en papier bij de hand hielden.

Wat is er nou mooier om je op zo’n dag te laten verrijken door de gepeperde uitspraken van zij, die vaak vele tientallen jaren lang de partij en de politiek hebben gevolgd en dat nog steeds doen. Daarom deze kleine ode.
“Laten die oude rotten in de partij toch eens plaats maken voor jongeren! Die ouderen houden de ontwikkeling van de partij tegen”, zegt een 90-jarige mevrouw uit de Koperen Knoop.
“Ik had graag langer door gewerkt. Het is ook niet goed om zo veel ouderen weg te zetten als armlastig en hulpbehoevend. Ik ben bereid meer te betalen voor mijn huis, vervoer of voor verzekering, en ik denk dat er meer zijn zoals ik.”, vindt mijnheer Wilmink aan de De Wittenkade.
En de 90-jarige, maar nog altijd zeer strijdbare mijnheer Thesing, die van burgemeester Cohen een medaille ontving voor zijn geweldige inzet voor stad en buurt: “Die Samsom moet vooral iets meer een straatvechters-mentaliteit tonen, zoals Schaefer dat vroeger had. Dat hebben we nodig!”

Natuurlijk waren er ook grappige en ontroerende reacties:
“Leuk dat jullie er zijn. Het doet me denken dat ik vroeger zelf ook altijd rozen uitdeelde op 1 mei.”
En van iemand die al 25 jaar lid is: “En dan te bedenken dat mijn broer me destijds lid heeft gemaakt….”

En als we niemand aantroffen, dan lieten we een signaaltje achter. Zodat ik een dag later werd gebeld door een mevrouw uit De Werf, die het heel jammer vond dat ze niet thuis was, maar een bezoekje zeer op prijs zou hebben gesteld. Dat komt er natuurlijk alsnog!

Er wordt hier en daar getwijfeld aan de waarde van de Dag van de Arbeid. Er zijn mensen die het raar vinden dat er wordt stil gestaan bij deze traditionele waarde. Ik heb het vermoeden dat deze mensen zich niet realiseren dat achter deze dag de inperking van de arbeidsdag tot 8 uur schuil gaat, voor velen ook hun huidige werkdag. (In veel landen, zoals in Frankrijk, is 1 mei een doorbetaalde vrije dag. In Nederland geldt dit vreemd genoeg niet voor arbeiders, maar wel voor een kleine groep ambtenaren.) Voor de PvdA-leden die op deze dag een roos ontvangen, lijkt me dit een meer dan welverdiend eerbetoon.

Jasper Etten

Jasper Etten

Jasper Etten is kandidaat-lijsttrekker, kijk op deze pagina voor alle info. “Ik ben er van overtuigd dat ik met de juiste aandacht voor de fysieke kant van de stad kan bijdragen aan de doelstellingen van sociaal-democratie. Met 25 woonjaren in de buurten van West, zet ik mijn kennis en ervaring in om van dit stadsdeel

Meer over Jasper Etten