Door Privé: Floris Vels op 11 februari 2014

Behoud zebrapaden op de Jan Eef!

Deze week stemt de gemeenteraad van Amsterdam over het onzalige plan om twee zebrapaden in de Jan Evertsenstraat in West weg te halen. De veilige oversteek van voetgangers van de ene naar de andere kant van de straat, wordt hiermee teniet gedaan. Reden: de trams moeten enkele seconden sneller door kunnen rijden naar hun bestemming. Je vraagt je af wie dit achter welk bureau bedacht heeft.

Na de moord op juwelier Fred Hund in 2010 is een actieve bewonersgroep opgestaan om de Jan Eef nieuw leven in te blazen. Ze waren het zat dat hun straat keer op keer in een negatief daglicht kwam te staan. Samen met het stadsdeel, politie en andere instanties namen bewoners het initiatief om van de Jan Eef weer een levendige straat te maken, waar mensen graag komen winkelen. En met succes! Het gaat nu een stuk beter. Er komen steeds meer verrassende kleine winkeltjes, de langverwachte supermarkt is er gekomen, leuke horeca vestigt zich in de straat etc. etc. Allemaal initiatieven die het verdienen om ondersteund te worden.

Eén van die dingen die je als gemeente zou moeten doen, is het winkelen in zo’n straat zo plezierig mogelijk maken. Zorgen voor een fraaie openbare ruimte waar mensen graag naartoe komen om te verblijven. Dan helpt het natuurlijk niet als je vervolgens twee veelgebruikte zebrapaden gaat schrappen, waardoor je mensen een veilige oversteek van de ene kant naar de andere kant van de winkelstraat ontneemt. En natuurlijk heb ik als politicus best oog voor andere belangen die meespelen om zo’n besluit te overwegen. Maar kom mij niet aanzetten met het argument dat de tram dan enkele seconden sneller door kan racen! Nota bene door straat waarvan we een 30 km-straat willen maken om de scooters op de rijbaan te kunnen laten rijden. Veiligheid voorop!

De bewoners voelen zich in de kou gezet. En dat is zeer begrijpelijk. Ik roep de gemeenteraad op dit onzalige plan te schrappen en de zebrapaden in de Jan Eef te behouden.

Kijk ook op http://www.at5.nl/artikelen/121365/buurt-strijdt-voor-behoud-zebrapaden

Floris Vels, Woordvoerder verkeer PvdA Amsterdam West

Privé: Floris Vels

Privé: Floris Vels

Floris Vels woont in de Cremerbuurt, samen met zijn vriendin Rebbeca en hun twee kinderen in de Cremerbuurt. Hij was eerder deelraadslid in Oud-West (2003-2010) en in West (2010-2014) en is nu sinds maart 2014 lid van de bestuurscommissie in West. Floris werkt als kabinetschef/manager externe betrekkingen bij de gemeente Haarlemmermeer en maakt deel uit

Meer over Privé: Floris Vels