Door Ditte Hofmeester op 23 maart 2012

Bibliotheken West blijven open!

Dinsdagavond 20 maart debatteerde de deelraad in West over de toekomst van de bibliotheken in het stadsdeel. PvdA en GroenLinks staan erop dat alle 5 filialen open kunnen blijven, zodat elk kind naar een bibliotheek in de buurt kan gaan. Volgens berekeningen van het stadsdeel is het inderdaad mogelijk om de bezuinigingen te realiseren zonder filialen te sluiten. Samen met GroenLinks zal ik een voorstel indienen om specifieke voorzieningen toegankelijk te houden voor buurtgebonden bewoners.

De bibliotheek in de Kinkerbuurt zal, zoals gepland, verhuizen naar de Hallen. De filialen op het Mercatorplein en in de Staatsliedenbuurt zullen ongewijzigd blijven bestaan. In de bibliotheken op het Bos & Lommerplein en de Spaarndammerbuurt is een meerderheid van de leden jeugdlid. Deze bibliotheken worden kleiner en gaan zich uitsluitend op de jeugd richten. Dat het mogelijk is gebleken de bezuinigingen te realiseren zonder filialen te sluiten is een echte opsteker.

In de overwegingen van het stadsdeel heeft het belang van kinderen voorop gestaan. Christa de Visser van GroenLinks zei hierover dat zij het ontzettend belangrijk vindt voor hun ontwikkeling dat kinderen op een gemakkelijke en goedkope manier boeken kunnen blijven lezen.

Bewoners van de Spaarndammerbuurt hebben ons laten weten dat ze erg teleurgesteld zijn over de veranderingen bij hun bibliotheek. Dat begrijp ik. Om deze bewoners tegemoet te komen gaat het stadsdeel kijken op welke manieren specifieke voorzieningen toch behouden kunnen blijven. Bijvoorbeeld door het instellen van een afhaal- en reserveringspunt voor buurtgebonden bewoners.

Daarnaast behoren leestafels en toegang tot internet, wat ons betreft, tot de kernfuncties van een bibliotheek. Deze faciliteiten mogen niet wegvallen, ook niet in de filialen die zich op de jeugd gaan richten. We vinden het essentieel dat de bibliotheek op deze manier tegelijkertijd haar functie als laagdrempelig, sociaal trefpunt in de buurt behoudt. Ik zal hier met Christa een apart voorstel over indienen.

Ditte Hofmeester

Ditte Hofmeester

“Ik zit in de deelraad omdat ik wat wil betekenen voor mensen in de buurt. Ik volgde altijd al het lokale nieuws en vond op een gegeven moment dat ik zelf aan de slag moest: als je kritiek hebt op anderen, dan moet je het ook zelf durven doen. Ik ben heel erg voor een

Meer over Ditte Hofmeester