Door op 3 december 2013

Blog: bizarre werkelijkheid van eenzaamheid

Ik voel me vereerd. De leden van de afdeling PvdA West hebben mij plek 4 voor de kandidatenlijst voor de bestuurscommissie gegeven. De afgelopen drie kwart jaar heb ik in de gemeenteraad gezeten. Een van de zaken waar ik mij mee bezig hield was eenzaamheid. Voor mij is ultieme eenzaamheid dat iemand sterft zonder opgemerkt te worden.

Tijdens een discussie over burgerschap in de commissie werk, participatie en armoede van november 2012 deelde ik mijn verontwaardiging hoe wij over verbondenheid kunnen praten als men in Amsterdam dagen, weken, maanden onopgemerkt dood in huis kan liggen. Na aanleiding van mijn bijdrage hiervan heeft de GGD Adam onderzoek gedaan naar het aantal onopgemerkte lijken in Amsterdam en omliggende gebieden over de afgelopen 8 jaar. In die periode lagen 1577 lijken langer dan 24 uur onopgemerkt in een woning. Ik vond en vind dat schokkend. De GGD noemt deze groep overleden mensen woninglijken. Ook schokkend is dat het percentage woninglijken in Amsterdam 7 maal hoger is dan in de omliggende gemeenten. Zeven maal hoger!

Klachten van stank of insectenoverlast zijn vaak de reden dat de buren aan de bel trekken bij de gemeente of politie. Ik ben blij dat ik dit probleem heb aangekaart maar tevens ook geschrokken van deze bizarre werkelijkheid. Voor mij is dit het toppunt van eenzaamheid pas opgemerkt worden als de buren last hebben van stank.

In de nieuwe bestuurscommissie is dit ook een onderwerp waar ik mij mee bezig wil houden. En of we dan over het beleid gaan of niet. Dit is iets dat ik nooit zal accepteren en waar ik mij zeer hard voor zal inzetten. In de centrale stad staat het nu op de agenda. Vanuit West hoop ik de vinger aan de pols te houden en erop toe te zien dat in de uitvoering hard wordt gewerkt aan het oplossen van het eenzaamheidsprobleem. Maar zoals Erasmus zei een grote stad betekent grote eenzaamheid maar dat is geen reden om dit te accepteren. Ik heb er heel veel zin in om voor West aan de slag te gaan. De komende tijd gaat u meer van mij horen!