Door op 24 september 2013

Blog Floris Vels: Lootsstraat

Afgelopen zaterdag was ik in de Lootsstraat in de Kinkerbuurt. Een voor velen redelijk onbekende straat tussen Kinkerstraat en Jacob van Lennepkade. Een straat in een gezellige buurt, die er goed uit ziet.

Daar vertelden bewoners onversneden dat ze hun buren niet kennen. En dat dat een gemis is. Dat de buurt er weliswaar goed bij ligt, maar dat de mensen die er wonen geen binding met elkaar hebben. Mensen spreken elkaar niet, leven langs elkaar heen.

Een simpel initiatief als een straatfeest of buurt-BBQ kan daar helpen het eerste stapje naar elkaar te zetten. Omdat het daarna zoveel makkelijker is elkaar te begroeten of aan te spreken. Hoe gaat het met die oude buurvrouw die vertelde dat haar zoon zo ziek is? Hoe is het met die alleenstaande moeder in de bijstand die net haar tweede kindje heeft gekregen? Hoe gaat het met die ondernemer die net een nieuwe winkel is begonnen? Kleine, concrete voorbeelden van binding in een buurt. Ik wil buurten waar mensen omkijken naar elkaar.

Ik wil helpen om die ontmoeting tot stand te brengen. Door bewoners te wijzen op de mogelijkheid van  buurtbudgetten die zij zelf kunnen besteden. Of door hen te helpen naar het beschikbare geld voor een bewonersinitiatief dat voor, door en in de buurt plaatsvindt. Juist daarom zijn die budgetten bij het stadsdeel zo belangrijk. De politiek heeft een belangrijke taak om de brug te vormen tussen de mensen in de buurt en overheid die ondersteunt waar dat nodig is.

Met dat in het achterhoofd is het des te triester dat het Fijnhout theater in de Lootsstraat is gesloten. En dat de belangrijke functie die dit culturele centrum had voor de buurt, teloor is gegaan. Juist die plekjes zijn zo belangrijk om ontmoeting te laten plaatsvinden; om kinderen kennis te laten maken met creativiteit, en met elkaar. Zonde dat het stadsdeel die plek niet heeft weten te behouden voor de buurt. Want daar waar ontmoeting door bewoners of binding in de buurt niet vanzelf tot stand komt, wil ik een overheid die helpt.

Kandidaat-lijsttrekker Floris Vels