Door Jasper Etten op 5 oktober 2013

Blog Jasper Etten: “Idealen voor West”

Mooi idee van onze afdeling West, om deze lijsttrekkersverkiezing te beginnen met idealen. In verzorgingshuis De Bogt (Spaarndammerbuurt) gaf stedelijk fractievoorzitter Marjolein Moorman een inleiding over haar idealen en Amsterdam. Ik vond het een eer op zo’n plek, zelf ook de leden van West te vertellen waar je het allemaal om doet. Daarna heb ik in gesprek met de leden om feed back gevraagd op mijn ideeën voor West. Zoals beloofd kom ik daar op terug, in deze (extralange!) blog.

Mijn idealen

Fietsend door West de afgelopen 25 jaar, heb ik mijn idealen ontwikkeld: ik leef graag in een wereld die rechtvaardig en sociaal is. In een stad van gelijke kansen. In een buurt in West, waar we elkaar de hand toesteken als we dat nodig vinden, en ons niet omkeren. Waar we elkaar op straat als buren benaderen, en niet als vreemden wegkijken. Waar we elkaars krachten binden, om samen verder te komen. In de straat, met de buurt, in West.

Ik zie steeds meer mensen en initiatieven met vergelijkbare idealen. Dat verbindt, en dat geeft hoop. Ik noem dat het potentieel van West. Samen hebben we het potentieel om West verder te blijven ontwikkelen zoals we dat de afgelopen jaren succesvol hebben gedaan. En zeker ook potentieel om er voor te zorgen dat iedereen mee kan profiteren van dat succes.

Zorgen en feed back

In het gesprek vorige week heb ik mijn zorg op tafel gelegd:

  • De grote groepen bewoners die het zwaar hebben in West, en die het in de huidige staat zeer waarschijnlijk nog wat zwaarder krijgen. Het zijn mensen waar ik me zorgen over maak. En het zijn mensen die op de PvdA mogen rekenen;
  • Met het huidige kabinetsbeleid (denk aan werkgelegenheid en zorg, en aan de peilingen) hebben we straks geen makkelijke boodschap uit te leggen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. En we hebben een goede uitslag nodig, om het goede werk van de afgelopen jaren in West te kunnen doorzetten.

De twee meest kritische reacties gingen over mijn vermeende aanval op Diederik Samsom en het Haagse beleid. Of ik nog wel geloof in het eerlijke verhaal van Diederik, met mijn signaal dat er grote groepen bewoners in West zijn die het moeilijker krijgen door dat beleid. Want dat zou geen goede verkiezingsboodschap zijn. Laat ik voorop stellen, ik ben een grote fan van Diederik, en geloof enorm in het eerlijke verhaal. En uiteraard is regeringsbeleid niet hetzelfde als de PvdA-lijn.

Terug naar West

Ik heb die dilemma’s bewust scherp op tafel willen leggen. Omdat ik met jullie, de PvdA-leden in West, de discussie aan wil over deze zorgen. Over die mensen die (nog) niet mee doen aan buurtagenda’s, omdat hun eigen zorgen daarvoor veel te groot zijn. Zoals Aysun, die niet wil dat haar buren weten dat ze gratis brood haalt voor haar vier kinderen. Over die jongeren op het buurtplein, die met elkaar in armoede opgroeien, zonder zicht op werk.  En over mijn buren, zoals Frits en Theo, die ik op straat spreek en zichtbaar teleurgesteld zijn. Ik geloof dat we het potentieel in West hebben om die zorgen samen te dragen. En dat wil ik uitstralen met de PvdA in West.

Maatwerk in de buurt

Dat gaat vooral om de mensen die nog niet mee kunnen in het potentieel van West. Zij vragen om extra aandacht, om maatwerk, om begrip, inzicht en geduld. En dat kan, juist op ons lokale niveau, het best georganiseerd worden. Dat gaat al steeds beter, maar vraagt nog wat extra’s. Ik wil dat de nieuwe raadscommissie zich daar extra hard voor maakt. In samenwerking, met de teams van professionals, zoals in het project ‘Samen Doen’. Waar de huisartsen nog meer in betrokken kunnen zijn. En in het buurtpraktijkteam, die de geluiden van bewoners op meer plekken kunnen vertalen naar directe actie.

Campagne!

We zullen in de campagne een Amsterdams geluid moeten laten horen, en aanvullend daarop het geluid van West. Ik ben blij met de laatste signalen van de Amsterdamse PvdA. Met aandacht voor werk, vereenzaming en jongeren. Kijkend naar de extra zorgtaken die op de stad en de buurten afkomen, is het heel belangrijk dat we intensief samen optrekken. En met die punten op de kaart, zie ik de verkiezingen met vertrouwen tegemoet. We begrijpen allemaal dat het even niet beter wordt. Maar laten we ervoor waken dat het voor de kwetsbaren niet nog slechter wordt. Met een frisse én herkenbare PvdA, die in Amsterdam traditiegetrouw scherp aan de wind vaart!

Jasper Etten

Jasper Etten

Jasper Etten is kandidaat-lijsttrekker, kijk op deze pagina voor alle info. “Ik ben er van overtuigd dat ik met de juiste aandacht voor de fysieke kant van de stad kan bijdragen aan de doelstellingen van sociaal-democratie. Met 25 woonjaren in de buurten van West, zet ik mijn kennis en ervaring in om van dit stadsdeel

Meer over Jasper Etten