Door op 20 september 2013

Fresh in de Baarsjes

Gisteravond was ik weer op het Witte de Withplein. Ditmaal niet om met bewoners te spreken over hun plein, maar om mee te gaan op de avondronde van Fresh in de Les. Dit is een bijzonder initiatief van het stadsdeel om kinderen te leren om gezond te leven. Gezond eten, op tijd naar bed gaan en voldoende bewegen is heel belangrijk.

De hele maand september staan deze onderwerpen in De Baarsjes centraal en is er van alles te doen en te beleven in de buurt. Doordeweeks staat de zogenaamde ‘koffiekar’ iedere ochtend bij een school in de buurt. Iedere zondag tot en met donderdag worden avondrondes gelopen. Professionals lopen dan rond in de buurten om het gesprek aan te gaan met ouders over gezond leven. Jonge kinderen die nog laat op straat bivakkeren, worden gemaand naar huis te gaan. Zodat ze de dag erna fris in de les zitten.

Naast de activiteiten in het kader van Fresh in de les is het Buurtpraktijkteam in de maand september actief op het Witte de Withplein. Vanuit een ‘winkel’ op het plein probeert het team in gesprek te komen met kinderen en ouders en het gesprek tússen de kinderen en ouders tot stand te brengen. Na deze maand stopt ‘de winkel’. Natuurlijk zijn de problemen op het plein dan niet verdwenen. Maar er is dan wel een belangrijke stap gezet. Uiteindelijk moeten de bewoners het zelf doen. En dat willen zij ook. Ze hebben alleen die eerste zet in de goede richting en de juiste ondersteuning nodig.

Na september gaat het Buurtpraktijkteam kijken wat nodig is om de gezamenlijke krachten van bewoners te bundelen, de sfeer op het plein te verbeteren en de overlast gevende jongeren aan te pakken. Samen met bewoners.

Gisteravond regende het pijpenstelen en er waren weinig kinderen op straat. Maandagavond ga ik in de herkansing. Het ziet er naar uit dat de weergoden ons dan beter gezind zijn.