Door op 14 maart 2012

Het ombudswerk van de PvdA

Niet alleen in Den Haag werkt de PvdA aan een beter Nederland. Er zijn inmiddels meer dan 130 lokale PvdA-ombudsteams actief in steden en dorpen, en dat worden er steeds meer. Ons eigen team in Amsterdam West is eind 2011 van start gegaan. In de ombudsteams staan vrijwilligers van binnen én buiten de partij klaar om mensen te helpen met wat Den Haag ‘de kleine problemen’ noemt. Noem ze klein, maar het gaat hier wel om grote ergernissen: overlast, criminaliteit, juridisch getouwtrek, gebrekkige huisvesting, allemaal zaken die mensen dagelijks raken.

Ombudswerk richt zich traditiegetrouw vooral op klachten over overheidsinstanties, maar wij kunnen je ook op weg helpen als je niet goed weet bij welke instantie je moet aankloppen. Dat kan bijvoorbeeld gaan over een geschil met gemeente, bank, fiscus of ziekenhuis. Ook de Tweede Kamerfractie heeft een eigen ombudsteam. Als daar aanleiding toe is, stellen wij zaken aan de orde in een debat of stellen er Kamervragen over.

Voorbeeld ombudswerk
Het ombudsteam in Almere ontvingen klachten over het afsluiten van het gas door een energiemaatschappij. Er werden bij diverse mensen het gas afgesloten, nota bene in een uitzonderlijk koude winter. Dat is niet toegestaan: onder een bepaalde temperatuur mogen energiemaatschappijen mensen niet afsluiten van gas. Toenmalig Tweede Kamerlid Hans Spekman heeft naar aanleiding van deze klachten vragen gesteld aan de verantwoordelijk minister. De minister beaamde dat dit inderdaad niet mag; De energiemaatschappij heeft de fout erkend en het is meteen opgelost.

Ombudsteam Amsterdam West

Elke donderdag 19:00-21:00

Buurtentree, Mercatorplein 33-35

Telefoon: 084-8314531

E-mail: ombudsteamwest@gmail.com

Landelijk Ombudsbureau

Telefoon: 070-3182742

E-mail: pvdaombudsteam@tweedekamer.nl

Twitter: @PvdAOmbudsteam

 

Bekijk hier het filmpje over het ombudswerk van de teams door het hele land.