Door Privé: Erik de Groot op 17 maart 2012

Maffiapraktijken

Gisteren werden wij opgeschrikt door een bericht in de media dat tientallen huurders op straat komen te staan. In het Parool las ik dit: “In 2006 sloten de broers een hypotheek af ter waarde van 40 miljoen euro bij de […] Deutsche Pfandbriefbank AG. Deze bank wil nu de huurders op straat zetten. De bank doet dat met het argument dat zij aan de gebroeders De Vries nooit toestemming zou hebben gegeven de woningen te verhuren, laat het Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag in een persbericht weten.”

Omdat ik in het dagelijks leven werkzaam ben als advocaat weet ik dat de bank zich hier beroept op een zogenaamd huurbeding in de hypotheekakte. Dat is een voor huurders zeer bedreigend beding: als een hypotheekbank geen toestemming geeft aan de verhuurder om de woningen te verhuren, dan staat de huurder dus straks met lege handen. Met het huurbeding in de hand moet, en ik herhaal moet, de rechter de huurders uit de woning zetten tenzij de huurders kunnen aantonen dat de bank wél toestemming heeft gegeven of dat er sprake is van zeer uitzonderlijke omstandigheden.

En daar wringt het dus onwaarschijnlijk. Ten eerste moeten in Amsterdam deze woningen verhuurd worden. Dat staat gewoon in de verordeningen en iemand die hier handelt dient dat te weten. Ten tweede – en daarom spreek ik ook van maffiapraktijken – wordt bij de aanvraag van de hypotheek aangegeven dat er huurinkomsten zijn. Want wat hadden ze anders gedacht? Dat er even tientallen panden gewoon leeg staan?

Daarom actie van onze kant.

Ten eerste ga ik mijn DBers vragen om alle bekende hypotheekbanken een simpel briefje te sturen met daarin de tekst dat dergelijke woningen verhuurd moeten worden worden. Waarom? Omdat men niet richting de huurders kan zeggen: “Mijn naam is haas”. Over de ruggen van de huurders liegt de bank dat het gedrukt staat en daar erger ik mij groen en geel aan.

Ten tweede zullen wij onze bestuurders oproepen om met de corporaties afspraken te maken over dit soort wantoestanden. Er dient nú een aantal woningen beschikbaar te komen om de gedupeerde huurders op te vangen.

Ten derde willen wij hier aandacht voor vragen bij het aanvragen van splitsingsvergunningen. Geen toestemming om welke woning dan ook te splitsen als de verhuurder dit niet goed geregeld heeft met de bank. Daar zullen we de centrale stad voor nodig hebben maar dat zal wel lukken. Wie wil immers dit soort maffiapraktijken van de banken in stand houden?

NB. De foto is slechts ter illustratie. Het betreft hier niet de panden in kwestie.

Privé: Erik de Groot