Nieuws uit de stadsdeelcommissie

28 november 2023

Ondergelopen kelders en meer geld voor handhaving

De stadsdeelcommissie, met daarin Koen van der Gaast en Max Joles voor de PvdA, komt elke twee weken op dinsdagavond bijeen om bewoners van West te horen over een voor hen belangrijk onderwerp, om actuele zaken te bespreken, besluiten over de openbare ruimte te nemen en om adviezen uit te brengen waarom door burgemeester en wethouders is gevraagd.

Kelders

Max wilde weten wat er gedaan wordt aan de ondergelopen kelders aan de Nassaukade. Onder de Singelgracht is een nieuwe parkeergarage gebouwd en daarvoor werd de gracht leeg gepompt. Het werk is zo ver gevorderd dat op 23 oktober het water kon worden teruggestort. Maar sommige bewoners aan de Nassaukade merkten dat hun kelders daarna flink begonnen te lekken. Max wilde weten welke oplossingen nu worden bekeken en kreeg te horen van het stadsdeelbestuur dat onderzocht wordt of de wateroverlast inderdaad verband houdt met het opnieuw vullen van de Singelgracht. Wanneer dit onderzoek klaar is, is nog onbekend. Het is de bedoeling dat de parkeergarage begin 2024 in gebruik wordt genomen.

Handhaving

Koen wil samen met enkele andere partijen dat er voor volgend jaar meer geld beschikbaar komt voor handhaving. In een motie van D66, GroenLinks, VVD, Denk en PvdA wordt de Gemeente Amsterdam gevraagd de begroting voor West te verhogen, omdat er in vergelijking met andere stadsdelen minder personeel beschikbaar komt, terwijl het bovendien in West steeds drukker wordt met evenementen en horeca.

Extra geld

Het is niet aan Sinterklaas te danken maar door zorgvuldig financieel beleid van het stadsdeel is er 500.000 euro nog beschikbaar voor West. Over de besteding van het geld wordt later verder gesproken, maar Koen drong er vast op aan dat goed wordt gekeken naar een evenwichtige spreiding van het geld over verschillende buurten.

Marktkwartier

Op het terrein van het Food Center Amsterdam, de vroegere Centrale Markthallen, aan de Jan van Galenstraat, zullen 1700 nieuwe woningen worden gebouwd. Max wees erop dat er ook nog bedrijven zullen blijven, die  voor overlast voor de nieuwe bewoners zouden kunnen zorgen. Thomas Hermans, bestuurslid verantwoordelijk voor bouwen en wonen, antwoordde dat er in ieder geval geen stankoverlast zal zijn, maar dat hij nogmaals zal controleren dat toekomstige woningen bestand zijn tegen mogelijke geluidsoverlast afkomstig van het bedrijventerrein.