1 december 2012

Geen ver-van-je-bed-show: op bezoek bij de deelraad West

Vorige week dinsdag, 28 november was ik op uitnodiging van de PvdA West gaan kijken bij de algemene beschouwingen van de deelraad. Het was de politiek zoals ik hem nog niet kende. Althans, zoals ik hem niet verwachtte.” Lees hier het verslag van Tobias van der Valk, een van de leden van de afdeling West, over zijn bezoek aan de deelraad.“Laat ik eerlijk zijn. Mijn beeld van het deelraadbestuur en de lokale politiek was niet helemaal up to date. Ik zag een paar uitgerangeerde bestuurders voor me die in een stoffig kantoor – met een groot bord op de deur ‘buitenstaanders niet welkom’ – tijdens oersaaie vergaderingen bepalen of de bloempotten links of rechts op de stoep moeten staan. Ik ben hier volledig op terug gekomen. Sterker nog, de beschouwingen hebben mij extra gemotiveerd om actiever te worden binnen de partij.

Toen ik aankwam bij het deelraadkantoor moest ik een krabbel zetten op het formulier voor bezoekers. Ik was jammerlijk de derde bezoeker. Eenmaal binnen werd ik verwelkomd door de fractieassistent die mij had uitgenodigd. Ik werd voorgesteld aan alle PvdA deelraadsleden en werd begeleid naar de publieke tribune. Hier kreeg ik nog kort uitgelegd dat vandaag de begroting voor volgend jaar besproken zou worden. Tot mijn verbazing werd het toch nog aardig druk.

Inspraak

De inspraak van een boze voormalig eigenaar van een grand café voorafgaand aan de beschouwingen vond ik een boeiend moment. Hij was boos op het dagelijks bestuur omdat ze hem niet geholpen hadden bij het faillissement van zijn zaak. Na een vrij onduidelijk verhaal en een aantal vragen van verschillende raadsleden werd al snel duidelijk dat de man verzeild was geraakt in een aantal dubieuze zaken. Ik had veel bewondering voor de rust waarmee de voorzitster van het dagelijks bestuur Martien Kuitenbrouwer de man te woord stond. Zeker gezien het feit dat hij haar beschuldigde van ‘smerige zaakjes’ en frauduleus bestuur. Of er nog iets met zijn klachten gebeurt of dat die in een diepe zwarte put verdwijnen weet ik niet, maar ik vond het een mooi staaltje democratie.

De Beschouwingen

Tot mijn verassing leken de beschouwingen zelf verdacht veel op de politiek zoals ik hem ken van televisie. Vergeef me mijn jeugdige naïviteit, maar dat was tot voor kort ook zo ongeveer het enige waar ik de politiek van kende. Iedereen kreeg tien minuten om zijn verhaal te doen en er was ruimte om te interrumperen. Helaas kende ik de dossiers niet zo goed dus redelijk wat inhoudelijke zaken gingen langs me heen. Dat neemt niet weg dat ik dat heel boeiend vond om te zien. Helaas kon ik zelf niet naar de microfoon lopen. Ik had de heer Lamme van de VVD graag willen vertellen dat als hij 4000 parkeerplekken extra wil, hij beter naar het transferium kan verhuizen. Dan kan hij er op los parkeren. In de stad wonen ook nog mensen!

Goed, de beschouwingen dus. Ik vond het heel interessant om mee te maken hoe er gediscussieerd over dingen die mij zelf ook als bewoner zo direct aangaan. Of het nu de toewijzing voor het complex ‘De Hallen’ bij mij om de hoek is of het wel of niet verlengen van cameratoezicht in de Mercatorbuurt; ik kan me er meteen iets bij voorstellen. Daarbij kon ik tot mijn opluchting constateren dat ook op lokaal niveau de PvdA mijn partij is. Op vrijwel alle punten was ik het met de fractievoorzitter Erik de Groot eens. Altijd fijn om bevestigd te krijgen dat je niet lid had moeten worden van de oppositie.

Twitter

Iets wat mij echt verbaasde was het feit dat vrijwel alle raadsleden constant op hun Ipads en smartphones aan het twitteren waren. Ik hoop dat ik ooit nog eens uitgelegd kan krijgen wat hier de toegevoegde waarde van is. De vergadering werd zelfs even stil gelegd omdat er blijkbaar dingen werden gezegd die de twittervolgers niet vonden kunnen. Nu klink ik misschien als een oude zeur maar ondanks mijn nog redelijk jonge 22 jaar heb ik die twittergekte in de politiek nooit helemaal begrepen. Misschien dat dit begrip met wijsheid komt.

Ten Slotte

Zonder te overdrijven kan ik stellen dat ik een totaal ander beeld heb gekregen van hoe de lokale politiek werkt in West. Ik was echt aangenaam verrast door de open manier waarop ik ontvangen werd en hoe het geheel werkte. Dit geldt niet alleen voor de PvdA maar voor alle partijen. Ik was blij verrast dat zelfs die eigenaardige snuiter van de Groenen zijn zegje kon doen. Het heeft mij gesterkt in het idee dat de politiek echt niet alleen maar een ver van je bedshow is. Er wordt tot op zekere hoogte wel degelijk geluisterd en gediscussieerd. Ook over lokale thema’s. Misschien wordt het voor mij eens tijd om te kijken of ik een steentje kan bijdragen om iets mijn van idealen te verwezenlijken. Zeker als dat steentje inhoudt dat er geen 4000 extra parkeerplekken in mijn buurt worden gebouwd.”

Tobias van der Valk

Wil je ook een keer een deelraadsvergadering bijwonen? Stuur een mailtje naar west.amsterdam@pvda.nl!