Door op 5 januari 2013

Op heterdaad tijdens Oudjaarsnacht

Het nachtelijke avontuur begint op het wijkbureau Bos en Lommer, waar Orhan Kayar en ikzelf worden gebriefd over de werkwijze tijdens oudejaarsnacht. Het bureau is 1 van de 7 bureaus in district West en Nieuw West dat deze nacht operationeel is. Vanuit het bureau wordt de politie op straat op de hoogte gehouden van de meldingen. De avond begint gelijk met een drietal meldingen van inbraak. Nieuw Sloten, Van Speijkstraat en een winkelinbraak op het Sierplein. Gevolgd door een aanhouding: iemand die zijn huisarrest met Oudejaarsnacht minder serieus blijkt neemt wordt direct opgespoord en ingerekend. De rest van zijn jaarwisseling brengt hij door in de cel. Bij ons slaat de klok 12 uur op de terugweg naar het bureau, terwijl we onderweg een melding krijgen van relschoppende jeugd in de Kinkerstraat. Het blijkt mee te vallen, maar we ervaren meteen dat met Oudjaar ons politiebusje een aantrekkelijk doelwit is voor vuurwerk. Even later komen we langs eetcafé Van de Buurt. Eerder die avond zijn de ramen ingegooid, maar als we aankomen zien we dat er het raam al tijdelijk is gerepareerd. Het grijpt het ons aan dat mensen dit doen, tijdens het Oudejaarsfeest en juist bij diegenen die zich erg inzetten voor hun buurt.

Terug op het bureau krijgen we een goed overzicht van wat er gebeurt in de hele stad. Elders zijn er schermutselingen en staan her en der auto’s in de brand. In West is het daarbij vergeleken relatief rustig. Verreweg de meeste meldingen op deze feestavond gaan niet over geweldpleging of openbare dronkenschap, maar juist over inbraken. Veel bewoners grijpen de kerstvakantie aan om naar familie te gaan en het huis onbeheerd achter te laten. Juist in de donkere nacht met het lawaai van vuurwerk op de achtergrond wordt er bij tal van huizen ingebroken.

Niet veel later gaan we af op precies zo’n melding. De buurvrouw vond het verdacht dat de deur open stond. Aangezien er niemand thuis is en we het huis niet onbeheerd achter kunnen laten, proberen we de bewoners nog te bereiken. Dat lukt helaas niet, dus is het wachten op de slotenmaker. Dat hij er twee uur over doet zegt voldoende over de drukte deze nacht. Het wachten geeft ons wel de mogelijkheid om langer met de agenten te praten. Waarom ze het beroep hebben gekozen, hoe het in West vergaat en hoe we het hier vooral veiliger kunnen maken. De bewoners zelf hebben een belangrijke rol te spelen: via Burgernet, maar ook de waakzaamheid van bewoners onderling. Als je buren met de kerstdagen op vakantie zijn, houd je een extra oogje in het zeil.

Om kwart over vier ’s nachts zit voor ons de dienst er op. Alhoewel het een erg indrukwekkende nacht was, vertelt de politie dat het tot dan toe een relatief rustig verlopen nacht is: “vergelijkbaar met Koninginnedag, maar dan ’s nachts”. Thuis aangekomen controleren we allebei snel of onze eigen huizen wel inbraakproof zijn: anti-inbraakstrip – check, dubbelslot – check, waakzame buren – check.

Wilt u ook weten of uw huis inbraakproof is? 23 januari 19.30 geeft de politie een informatieavond inbraakpreventie in het Scalagebouw aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Bij deze wensen we eenieder een gelukkig en veilig 2013 toe!