Door Privé: Erik de Groot op 27 september 2012

Proefproces

Vanmorgen las ik in de krant dat de gemeente Amsterdam en het OM gezamenlijk de strijd aangaan tegen blowen in speeltuinen. VOL-KO-MEN terecht. Ik heb niets tegen blowen, iedereen moet lekker zelf weten wat ze daarmee doen. Maar het kan en het mag niet zo zijn dat er wordt geblowd tussen de spelende ukkies in de speeltuin.

Het trieste is dat de gemeente op dit moment niet in staat is om hier tegen op te treden. Een alcoholverbod, dat mag wel, maar een blowverbod instellen voor specifieke plekken? Ho, stop! Dat is in strijd met de APV, zo blijkt uit een recente uitspraak van de Raad van State. Volgens de letter van de wet heeft de Raad van State natuurlijk gelijk. Maar de belachelijke situatie die hierdoor ontstaat is te gek voor woorden! En ik ben blij het OM het met me eens is: ze hoopt via een proefproces dit gat in de wet te kunnen dichten.

Het is al weer een hele tijd geleden dat ik me heb ingelaten met geestverruimende middelen als wiet en hasj. Pak ‘m beet zo’n twintig jaar. En toch zal ik, na het lezen van dit bericht, binnenkort graag weer eens een joint op steken. Als het moet, op een van de speelplekken in Amsterdam West. Niet omdat wiet en Erik zo’n gelukkige combinatie zijn. In tegendeel zelfs: ik werd er altijd zo duf als een konijn van. Maar als dit is wat nodig is om het OM haar proefproces te kunnen laten voeren, dan doe ik het graag. Dus OM, gaat u in op mijn uitnodiging?

Artikel Telegraaf – Blowverbod

Privé: Erik de Groot