Door op 2 juli 2013

Ruimte om te spelen

Het maakt niet uit aan wie je het vraagt: iedereen heeft wel een goede herinnering aan zijn of haar basisschool. Of het nu die ene meester was die zo geweldig voor kon lezen, de juf die na school nog tijd voor je vrijmaakte om je te helpen met rekenen, of die eerste zoen op het schoolplein. Het heeft je gevormd tot wie je bent en waar je nu staat.

Het is dan ook ontzettend belangrijk dat de school een veilige, prettige plek is. Een plek waar je de ruimte hebt om je spelenderwijs te ontwikkelen. In een stad als Amsterdam met grote woningdichtheid ontbreekt het af en toe letterlijk aan deze speelruimte.

De Catamaranschool B in de Bentinckstraat is daar een voorbeeld van. Onlangs werd de raad benaderd door betrokken ouders en die ons het schoolplein lieten zien. Een pleintje achter de school, ingesloten door de omliggende bebouwing. Met 220 kinderen op 180 vierkante meter biedt het plein 0,9 m2 per kind. En daar schrok ik wel even van. De norm is namelijk 3 m2 schoolplein per kind. Afgelopen woensdag hebben we daarom de kinderen gevraagd wat zíj vinden van hun plein. Ze vonden het vaak “te klein” of “saai” en vroegen om “meer speelruimte, met spannende speeltoestellen”, “een plekkie om te voetballen”, “of een glijbaan”.

Ik was ook verrast door de creativiteit en de vastberadenheid van de ouders. Want wat doe je als je niet horizontaal kan uitbreiden? Juist ja, je gaat de lucht in. Met het ontwerp in de hand gingen de ouders bij het schoolbestuur langs, er werden fondsen aangeschreven en er werd zelfs geld ingezameld met de avondvierdaagse. En dat allemaal om de ruimte te vinden waar kinderen in dit land al sinds jaar en dag recht op hebben: drie vierkante meter per kind.

De PvdA vindt dat ieder kind de ruimte moet krijgen om te spelen, te leren en te groeien. Ook ik. Ik kijk niet weg, maar ga er op af en zoek bondgenoten. Vanavond vragen wij onze portefeuillehouder Godfried Lambriex of hij het voor de kinderen van de Catamaranschool B mogelijk kan maken dat ook zij de ruimte krijgen die ze in West verdienen.