Stadsdeelcommissielid Hilde Brontsema: Oproep voor diversiteitsmedewerkers op scholen

21 februari 2019

Iedereen vindt dat er einde moet komen aan zwarte en witte scholen, maar de afgelopen jaren heeft de overheid daar niets aan gedaan

Ik diende deze maand een ongevraagd advies in tijdens de Stadsdeelcommissie van Amsterdam West om op alle scholen een diversiteitsmedewerker aan te nemen. Dat is iemand die er voor zorgt dat ouders met verschillende achtergronden op een leuke manier met elkaar in contact komen. Dit om te voorkomen dat er straks alleen nog maar zwarte en witte scholen zijn in Amsterdam.

Bos en Lommer wordt steeds witter, maar scholen niet

Bos en lommer wordt steeds witter las ik deze week in de krant. Maar dat geldt niet voor de scholen. Witte ouders sturen hun kind nog steeds liever naar een witte school of fietsen de wijk uit. Mijn kinderen gaan naar de Multatuli een ontzettend leuke gemengde school. Maar een school mengt zich niet vanzelf. Er zijn verschillen die soms zo groot zijn dat ze onoverbrugbaar lijken. En soms is het gewoon ook eng om op iemand af te stappen die aan de buitenkant in niets op jou lijkt.

Samen koken en voetballen

Degi ter Haar is de eerste diversiteitsmedewerker in Amsterdam West. Hij organiseert op onze school ontbijtochtenden waar alles besproken kan worden. Van game verslavingen tot speelafspraakjes. Maar dat niet alleen hij organiseert laagdrempelige activiteiten als voetbal toernooien of kookochtenden. Afgelopen kerst stond ik met 10 andere dames te koken voor het kerstdiner. Ik leerde van Ayse wijnbladeren vullen en Samira legde me uit hoe je een stoofpeer bereidt. Ondertussen spraken we over de schooladviezen van onze kinderen. Voorheen was ik vaak niet verder gekomen dan een simpele hallo in de gang.

Van wantrouwen naar vertrouwen
De bedoeling van een diversiteitsmedewerker is dat ouders elkaar op een laagdrempelige manier leren kennen. Waardoor ze meer vertrouwen in elkaar krijgen en erachter komen dat ze juist meer met elkaar gemeen hebben dan de buitenkant deed vermoeden. Het doel van mijn advies om op meerdere scholen een diversiteits medewerker aan te nemen. Zodat we in plaats van langs elkaar heen leven, juist samen gaan leven.

Waar ben je naar op zoek?