Door Privé: Erik de Groot op 11 april 2013

Stage gezocht!

Vorige week kreeg ik een enigszins wanhopige mail van een ROC-leerlinge uit West. Al weken zoekt zij naar een stageplek waar ze tot en met de meivakantie mee kan lopen met een doktersassistent. School, stagebegeleiders en opleidingsmanagers vonden geen plek, en zelf slaagde ze er – ondanks vele pogingen – evenmin in. Ze had zelfs al aangeklopt bij een stagebureau in een ander stadsdeel. Allemaal tevergeefs. Nu loopt deze enthousiaste meid het risico dat ze geen kennis en ervaring op kan doen; kennis en ervaring die ze straks op de arbeidsmarkt hard nodig zal hebben.

Is er sprake van een ‘schrijnend tekort’ aan stageplaatsen? Het is lastig om uit één mail conclusies te trekken, maar ook van andere kanten hoor ik vergelijkbare verhalen. HBO rechten, MBO bedrijfsadministratie: veel leerlingen vinden geen plek en zitten noodgedwongen thuis of werken aan een vervangende opdracht. Hoe schrijnend de situatie is verschilt per opleiding en per locatie, maar wat mij betreft is iedere leerling die geen afstudeerstage kan vinden, er één teveel. Het is gewoon ongelofelijk demotiverend als het niet eens lukt om aan het eind van je opleiding een stage te krijgen. Terwijl je wil dat juist deze leerlingen een eerlijke kans krijgen. Afgelopen donderdag heeft minister Bussemaker besloten dat MBO-scholen alleen leerlingen mogen toelaten als ze hen een stageplaats kunnen bieden. Die koppeling steun ik van harte: we willen graag dat deze MBO’s hun leerlingen opleiden tot goede werknemers en een stage hoort daar bij.

Het lijkt mij eigenlijk stug dat er in heel Amsterdam en omstreken niet één praktijk zou zijn te vinden waar deze ene leerlinge terecht kan! Daarom doe ik bij deze een oproep aan iedereen die dit leest: laten we samen ons best doen om deze leerlinge aan een stage te helpen. Dat moet toch kunnen lukken? Ik hoop dat dit een uitzondering zal blijken. Maar als er meer zijn die geen stage vinden, dan helpen we die ook.

Privé: Erik de Groot