Door Privé: Erik de Groot op 29 november 2012

Stop de vastgoedaso’s!

Af en toe bereiken je van die verhalen waar je haren recht van overeind gaan staan. Omdat het gewoon niet kan wat er gebeurt. Bijvoorbeeld over vastgoedjongens die normale woonhuizen in kleine stukjes opknippen om ze vervolgens tegen exorbitant hoge prijzen aan studenten aan te bieden. Ik vind het echt bizar hoe dit soort moderne studentenmelkers soms met hun huurders omgaan. En West is heus niet het enige stadsdeel waar je dit soort verhalen hoort. We hebben het eerder gezien in Oost: verschillende huizen binnen hetzelfde blok worden gekocht, opgeknapt en opgeknipt en vervolgens voor € 2000,- per maand verhuurd aan groepjes van vier studenten. Omdat nu in West hetzelfde dreigt te gebeuren heeft de PvdA het dagelijks bestuur hier vragen over gesteld.

Ik ben blij dat uit de antwoorden blijkt dat het stadsdeel een onderzoek heeft ingesteld naar deze praktijken. Natuurlijk wil je studenten woonruimte kunnen bieden, maar als dit gebeurt door woningen uit de sociale voorraad te halen en ze tegen bizar hoge huren te verhuren, dan is het goed mis. En dan heb ik het niet eens over de mogelijke overlast in de buurt als er van de een op andere dag ineens grote groepen studenten komen wonen.

Ondertussen begrijp ik heel goed dat je als student waarschijnlijk dolblij bent met een huisje binnen de ring van Amsterdam, welk huisje dan ook. Zelfs al is je kamer niet groter dan 6 vierkante meter. Zelfs al moet je daardoor kiezen tussen een bureau of een boekenkast. En zelfs al betaal je daar vele honderden euro’s meer dan dat je in de legale verhuur zou betalen. Toch kan dit niet de manier zijn waarop we Amsterdammers laten wonen. Om te voorkomen dat uiteindelijk zowel de buurtbewoners als de studenten zelf de dupe worden van zo’n situatie moet je optreden tegen dit soort vastgoedaso’s. Ik ben ook blij dat het stadsdeel nu onderzoek doet naar deze asopraktijken.

Privé: Erik de Groot