Door Privé: Erik de Groot op 1 september 2012

Trots!

Gisteravond had ik het genoegen om Ronald Plasterk te mogen begeleiden bij een debat. Bij lokale debatten proberen we altijd iemand van de fractie aanwezig te laten zijn om eventuele “deelraadsvragen of gemeenteraadsvragen” te kunnen beantwoorden. En laat ik het maar meteen zeggen: ik ben fan van geworden van Ronald. Niet alleen om hoe hij het in de debatten doet – dat doet hij gewoon goed – maar nog meer om de wijze hij hij zich gedraagt. Hij is voor iedereen toegankelijk, stelt zich aan iedereen voor “hallo, mag ik mij even voorstellen, ik ben Ronald Plasterk” en biedt iedereen een luisterend oor! Hetzelfde geldt voor het aantal campagemeters dat hij maakt. Van ochtends vroeg tot avonds laat. Respect!

En als je dan avond thuis komt en je ziet Diederik Samsom ontspannen bij een groot interview de visie van de Pvda uiteenzetten, dan besef je dat het best nog wel eens een hele goede uitslag kan worden op 12 september. Er heerst binnen de partij een ongelofelijk goede sfeer. Dagelijks komen er nieuwe vrijwilligers bij. Gisteren sprak ik met Jolanda. 23 jaar, net gearriveerd in Amsterdam en lid geworden omdat onze slogan “sterker en socialer” precies uitdrukt hoe zij wil stemmen. En dat vind ik bijzonder. Een jonge vrouw die lid wordt van een partij en mee wil helpen bij de campagne omdat twee woorden precies weergeven wat zij denkt.

We trekken op dit moment kiezers en vrijwilligers aan op basis van ons eigen verhaal. Een eerlijk verhaal. Dat spreekt mij aan. Iedereen laveert langs de randen van overdrijving. Sommige gaan er overheen. Diederik Samsom niet. Constant vertelt hij een eerlijk verhaal. Neemt de kiezer serieus. En dat siert hem. Ik irriteer me mateloos aan de onwaarheden die in campagnetijd worden verspreid. Alsof je als kiezer een totale malloot bent!

Daarom ben ik trots op deze twee mannen. De komende dagen gaan we er nog vol tegenaan. De deuren langs om mensen te ontmoeten. De markt op om flyers en rozen uit te delen. De straat op om samen een mooie uitslag te realiseren.

Privé: Erik de Groot