Door Orhan Kayar op 28 april 2013

Uit de schulden: hoop voor de toekomst

Afgelopen maandag was ik bij het jongerendebat “Speak Out Loud”. Traditiegetrouw wordt dit georganiseerd vanuit de deelraad om jongeren en raadsleden dichter bij elkaar te brengen. Samen met JSP West heb ik dit keer het debat laten plaatsvinden bij de New Society, in Landlust. Jongeren debatteerden enthousiast over hun zorgen en over mogelijke oplossingen.

Het debat was daarom, ook dit jaar, een groot succes. Bovendien was het erg leuk om te zien hoe groot de belangstelling was onder de jongeren. In het debat kwamen, naast interessante discussies, ook zorgpunten naar voren. Een jongen uit Bos en Lommer maakte zich zorgen over jongeren met schulden. Omdat hun schulden nog relatief laag zijn, worden ze niet altijd geholpen door de schuldhulpverlening. Maar intussen blijven hun schulden groeien en wordt het probleem groter. Dat is vreemd: moet iemand per sé duizenden euro’s schuld hebben om geholpen te worden? Een goed punt om over na te denken, zeker met het oog op vroegtijdige signalering van problemen. Medewerkers van het Sociaal Loket in West herkennen dat steeds meer bewoners te maken hebben met schulden. De eerstvolgende keer dat ik onze landelijke woordvoerder hierover spreek zal ik dit onder de aandacht brengen.

Schulden waren ook het probleem van een radeloze moeder die ik sprak in het wijkhuis de Mansveltschool. Zij en haar twee kinderen zitten enorm in de knel en ze wist niet waar ze moest aankloppen voor hulp. Nadat ik haar had doorverwezen naar de betreffende instanties kreeg ze langzaamaan weer vertrouwen in de toekomst. Ze hervond de moed om haar kinderen verder te helpen.

Als volksvertegenwoordiger vind ik het belangrijk dat je zicht houdt op deze (soms onzichtbare) problemen van je bewoners en ze zoveel mogelijk helpt bij het zoeken naar een gerichte oplossing. Een groot deel van het werk bestaat voor mij uit geloof, hoop en daadkracht. Ik probeer de inwoners van West, jong en oud, te helpen het beste uit henzelf te halen – ook al is dat niet altijd even makkelijk in tijden van crisis. Ik heb er alle vertrouwen in dat we samen de meeste problemen kunnen aanpakken en hoopvol naar de toekomst kunnen blijven kijken!

Orhan Kayar

Orhan Kayar

“Samen met bewoners wil ik kijken hoe we onze buurten en straten kunnen verbeteren. Ik voel me erg betrokken bij mensen die door allerlei omstandigheden terecht komen in een sociaal element en zet me in om ook hun stem gehoord te krijgen. Zo probeer ik iedere dag de kloof tussen bewoners en de politiek verder

Meer over Orhan Kayar