Verslag Algemene Leden Vergadering 26 februari 2020

3 maart 2020

Op woensdag 26 februari was onze ALV in het buurtcentrum De Horizon in de Spaarndammerbuurt. Er stonden belangrijke punten op de agenda.

Na een korte toelichting van secretaris Sonja Hauet werd het inhoudelijke jaarverslag met algemene stemmen aangenomen.

Wij zijn vooral trots op de inzet van veel leden ten behoeve van de 1-mei rozenactie en hopen ook de komende 1-mei daarvoor weer op veel bezorgers te kunnen rekenen. Ook de 1-meiviering ’s avonds, samen met de afdeling Nieuw-West, met in het kader van het thema emancipatie als speciale gast de ooit tot Europese ondernemer van het jaar uitgeroepen Rahma el Mouden, en de vele activiteiten en contacten met buurtorganisaties tijdens de buurtbivak eind september waren memorabel.

Vervolgens werd het financieel jaarverslag besproken door onze penningmeester Daan Boerlage en gaf Frank Kuipers namens de Kascommissie een onderbouwde goedkeuring. We gaan zuinig met onze middelen om en dus verleende de ALV decharge aan de penningmeester en het bestuur.

Bij acclamatie werd vervolgens de bestuurstermijn van Daan Boerlage, Yasmine Mei-li Kho en Oskar Flikweert verlengd.

Daarna was het tijd voor het thema ontmanaging van de zorg. Dat is een nieuw concept met vaste zelfsturende buurtteams en een landelijk backoffice voor de loonadministratie en voor coaches waarop de teams indien zij dit nodig vinden een beroep kunnen doen voor ondersteuning. Zelf verdelen zij het werk, leggen zij contacten met andere noodzakelijke voorzieningen en zij beschikken over een eigen budget voor aanvullende zaken. Het gevolg is onder andere dat de cliënten niet steeds met een veelheid aan hulpverleners te maken krijgen. Onderzoek heeft al uitgewezen dat het concept tot zowel meer klanttevredenheid als tot meer werktevredenheid leidt.

Sonja nam de beamerpresentatie van hoe dit bij Buurtzorg Westerpark toegaat op zich omdat de maker, Margo Henderson die helaas ziek was, deze eerder met haar had doorgenomen. Zij werd bijgestaan door Alina Kobzeva en Ingrid Weijman die gelukkig wel namens de zorginstelling aanwezig konden zijn. Ook de vele vragen namen zij voor hun rekening.

Als gast was tevens de PvdA-woordvoerder zorg in de Amsterdamse gemeenteraad Nenita la Rose aanwezig. Natuurlijk werd zij aangesproken op problemen bij de uitvoering van de WMO door gebrek aan flexibel maatwerk en het afschaffen van de bezorging van warme maaltijden, maar vooral op realisatie van het idee van een zorgpension dat patiënten na ziekenhuisopname opvangt als de thuissituatie niet geschikt is. Zij beloofde zich in de gemeenteraad in te zetten voor genoemde punten en ons daarover zo spoedig als mogelijk te informeren.

Met het glas in de hand konden wij ten slotte terugkijken op een informatieve en belangwekkende ALV.