Verslag ALV en campagnebijeenkomst 4 maart 2021

15 maart 2021

Op donderdag 4 maart vond de eerste ALV van 2021 plaats, gevolgd door een campagnebijeenkomst met twee kandidaat-Kamerleden uit West: Fatihya Abdi en Bas Bijlsma.  

De ALV ging van start met een bijdrage van Stijn, die aan de hand van het jaarverslag een kort overzicht heeft geschetst van de belangrijkste activiteiten en gebeurtenissen binnen de afdeling in 2020. Een jaar met veel online activiteiten, maar ook een ‘echte’ bijeenkomst met Lilianne Ploumen en helaas het overlijden van Jeroen van Berkel.  

Na Stijn was het de beurt aan Daan, die de financiën van de afdeling heeft besproken. Ook daarop heeft corona zijn uitwerking niet gemist: de uitgaven waren door het beperkte aantal bijeenkomsten veel lager dan in voorgaande jaren. Mede daardoor is er nu een behoorlijk eigen vermogen, dat grotendeels voor de verkiezingen van 2022 zal worden aangewend. Namens de kascommissie heeft Frank Kuipers de vergadering geadviseerd om de jaarrekening goed te keuren en decharge te verlenen aan het bestuur. En zo geschiedde. 

Als laatste punt stond de installatie van Mehdia El Yaakoubi als lid van het afdelingsbestuur op het programma. Nadat zij kort iets over zichzelf had verteld kon de ALV natuurlijk niet anders dan haar bij acclamatie tot lid van het afdelingsbestuur te benoemen. 

Direct na de ALV was het tijd voor Fatihya Abdi. Zij heeft ons verteld over haar achtergrond en haar jeugd, waarin zij uiteindelijk actief werd bij de Jonge Socialisten. Haar keuze voor de PvdA werd ingegeven door de wens om op te komen voor mensen die niet kunnen meekomen, en nog steeds is dat voor haar een belangrijke drijfveer. Ze probeert ook juist die mensen te motiveren hun stem te laten horen, bijvoorbeeld bij verkiezingen. Ook moedigt ze mensen aan om volksvertegenwoordiger te worden: er zijn zoveel mogelijkheden dat het makkelijker is dan veel mensen denken. Ze wil graag anderen helpen om haar voorbeeld te volgen, bijvoorbeeld via een van de vele leergangen van de PvdA. Een van haar speerpunten in de Tweede Kamer zou zijn om meer geld beschikbaar te stellen aan gemeenten, die dat zouden moeten investeren in kwetsbare wijken. 

Net als voor Fatihya was ook voor Bas Bijlsma de strijd tegen ongelijkheid een belangrijke drijfveer om actief te worden bij de PvdA. Bas is zijn werkzame leven begonnen als mensenrechtenactivist bij ActionAid en heeft daarna vijf jaar als diplomaat Nederland vertegenwoordigd. Hij ziet meer internationale samenwerking als een belangrijke methode om die ongelijkheid tegen te gaan, en het is jammer dat die visie lijkt te ontbreken tegenwoordig. Internationale samenwerking beperkt zich steeds meer tot tegenhouden van immigranten en bombarderen van terroristen, terwijl we juist door samenwerking mensen over de hele wereld zouden moeten helpen om gelijke kansen te kunnen pakken. Een ander punt waar Bas in de Kamer op zou willen focussen is vrijheid en inclusiviteit in de digitale wereld. 

Mede dankzij de kritische vragen van de aanwezigen aan Fatihya en Bas is het een zeer inspirerende avond geworden. Op naar succesvolle verkiezingen op 15, 16 en 17 maart!