Door Privé: Suzanne Jansen op 26 april 2013

WereldsWest

Op Valentijnsdag dit jaar organiseerde ik samen met GroenLinks een avond over wereldverbeterende initiatieven in West: WereldsWest. Veel mensen in West zijn bezig met bewust ondernemen, leven en consumeren. Bij het versturen van de uitnodigingen bleek dat de wereldse initiatieven in West inderdaad als paddenstoelen uit de grond schieten.

Allemaal hebben ze hun eigen manier om over de stadsdeelgrenzen heen te kijken. Zo maakt ieder initiatief een unieke bijdrage aan een betere wereld. West is niet alleen een wereld in de stad, maar ook een stad(sdeel) in de wereld. Tijdens WereldsWest hebben we deze ondernemers, bewoners en politici bij elkaar gebracht om elkaar en anderen te inspireren.

Een kleine greep uit wat er zoal gebeurt:

  • I Love Beeing bezig om bijen te redden door Urban Beekeeping te stimuleren.
  • Peerby zorgt dat mensen spullen aan elkaar kunnen uitlenen, en zo geen nieuwe dingen hoeven aan te schaffen.
  • WeGo maakt het mogelijk om je auto aan iemand anders uit te lenen.
  • Het Conscious Hotel is bijna geheel duurzaam; van tafels van gerecyclede koffiekophouders tot volledig duurzaam opgewekte energie.
  • PureWTR droomt van natuurlijke zwembaden – en legt ze ook aan!
  • De Joop Westerweelschool en Connect kijken over de grenzen met sociale en duurzame initiatieven.
  • GroeneRuimteMaken gaat voor groene tuinen, door bewoners zelf aangelegd.
  • En het Nieuwezijds Magazine brengt wereldverbeteraars onder de aandacht. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden.

We hebben ook gekeken wat er mogelijk is om deze initiatieven aan te jagen en te ondersteunen. Tijdens de avond zelf ontstond direct een goede discussie over de mogelijkheden om dit alles te versterken. Het eerste positieve resultaat van de avond is bijvoorbeeld dat I love Beeing nu een locatie voor een Bijenhotel heeft gevonden in West.

Het tweede concrete punt is dat we nu een initiatiefvoorstel hebben geschreven om als Stadsdeel West deze initiatieven veel meer onder de aandacht te brengen met de middelen die het Stadsdeel al heeft. Dit wordt binnenkort in de raad besproken. Bent u benieuwd? Stuur ons een mailtje, dan sturen we u het voorstel toe!

Privé: Suzanne Jansen