Groen en milieu

Amsterdam West is een dichtbebouwd stadsdeel. Gelukkig is West omringd door parken, wordt het doorkruist door kanalen en grachten en heeft het prachtige binnentuinen. Het mooie groen en water leent zich op veel plekken uitstekend voor recreatie en ontspanning. Dat willen we behouden en waar mogelijk uitbreiden. Op milieugebied geven we zelf het goede voorbeeld. We wachten we niet op oplossingen uit de markt of een mentaliteitsverandering. We kiezen voor leiderschap van de overheid en eigen verantwoordelijkheid van de bewoners en bedrijven.

Veel smalle straten in West zijn de afgelopen jaren al opgeknapt in samenspraak met bewoners. Met waar mogelijk meer groen, bredere stoepen, meer fietsenrekken en minder auto’s. Daar gaan we mee door. De twee grote, prachtige parken zijn de groene oases van ons stadsdeel. En er is veel kleinschalig groen. Het stadsdeel is gezegend met veel bomen, sommige zo oud als de wijk zelf. Ze zijn onmisbaar voor de leefbaarheid. De PvdA investeert in het behoud, kwaliteit en uitbreiding van het groen in het stadsdeel. Bomen worden alleen gekapt als het echt niet anders kan. En iedere gekapte boom wordt vervangen.

We werken aan een beter milieu door te kiezen voor concrete maatregelen die direct bijdragen aan een beter woon- en leefklimaat van de bewoners van de stad, energiezuinig wonen, een betere luchtkwaliteit en meer groen. Onze instrumente hierbij zijn: duidelijke bindende afspraken, strikte regels en handhaving, aanpassen van de openbare ruimte. Bij nieuwbouw en renovatie gelden de meest strikte milieunormen voor energieverbruik. Dat is goed tegen de uitstoot van CO₂ en goed voor de portemonnee. In de bestaande voorraad woningen is het meeste te winnen. Er komt een actieprogramma ‘groen wonen’ met concrete doelen voor de huidige woningvoorraad. Corporaties en particulieren worden gestimuleerd en zo nodig aangeschreven om bestaande woningen energiezuiniger te maken, onder meer door isolatie en het gebruik van alternatieve energiebronnen.

Concreet:

  • In overleg met bewoners gaan we de recreatieve functie van het groen en het water versterken (wandelpromenades, steigers, kunst, bomen). Bij (her)inrichting wordt rekening gehouden met alle gebruikers.
  • In de leefbaarheidsplannen die we samen met de bewoners maken komt te staan wat er aan welke straat moet gebeuren om meer groen en speelruimte te creëren.
  • Groen in de stad: de ‘Brettenzone/Radiaal West’, het groen en blauw langs Westerpark, Bos en Lommer en Geuzenveld, wordt verder ontwikkeld. Geveltuinen en plantenbakken worden gestimuleerd.
  • Bomen kappen we alleen als het echt niet anders kan. Gekapte bomen worden vervangen. Waar mogelijk worden bomen toegevoegd.
  • Schonere lucht door: minder en schoner(vracht)verkeer en stimuleren van schoon,bijvoorbeeld elektrisch vervoer.•
  • Energiezuinig wonen: strikte milieunormen bij renovatie en nieuwbouw; stimuleren gebruik van alternatieve energiebronnen.
  • De strengste normen hanteren bij nieuwbouw en renovatie. Vanaf 2015 is alle nieuwbouw klimaatneutraal.
  • Een actieprogramma afspreken met corporaties en particulieren, met concrete doelen voor het isoleren van bestaande woningen en het gebruik van alternatieve energie.
  • Zelf het goede voorbeeld geven: een klimaatneutrale stadsdeelorganisatie, duurzaam inkopen en een schoon wagenpark.
  • Het stadsdeel kwalificeert zich als millenniumgemeente.