Lid bestuurscommissie en fractievoorzitter PvdA

Anne Janssen

De Baarsjes
Anne Janssen (1978) woont met haar man en zoontje in De Baarsjes. Ze is sinds maart 2014 lid van de bestuurscommissie van Amsterdam West en in april 2014 werd ze verkozen als voorzitter van de PvdA-fractie. In het dagelijks leven werkt ze voor Nuon ls adviseur op het gebied van duurzaamheid. Eerder werkte ze onder meer als inhoudelijk medewerker voor Tweede-Kamerlid Diederik Samsom, als onderzoeker bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen en als programmanager in Afrika voor hulpverleningsorganisatie International Child Support.

In bovenstaand filmpje stelt Anne zich voor (voorjaar 2014).
Hoelang woon je in West?Ik woon inmiddels vier jaar in de Baarsjes. Daarvoor heb ik op veel verschillende plekken in Nederland en de wereld gewoond. Ik ben geboren in Gendt, heb gestudeerd in Wageningen en daarna gewoond en gewerkt in Den Haag, Suriname, Tanzania en Kenia. Na deze omzwervingen heb ik in Amsterdam-West echt het gevoel thuisgekomen te zijn. Ik geniet ervan deel uit te maken van een echte en dynamische buurt. Ik ben elke dag weer blij als ik vanuit mijn werk ons mooie stadsdeel binnen fiets.Wat is je favoriete plek in West?
Mijn favoriete plek is de Jan Eef. Op mijn vrije dag ga ik met mijn zoontje altijd een rondje doen langs alle mooie winkels in de Jan Eef. Van de Turkse supermarkt op de hoek gaan we naar bakker Dekker op het Mercatorplein en via slagerij Overdevest waar ze echt kwaliteitsvlees verkopen naar Marco’s groentespeciaalzaak. Overal maak ik graag even een praatje over de nieuwste ontwikkelingen in de buurt, hoe de zaken ervoor staan en over triviale zaken als het weer en hoe hard mijn zoontje gegroeid is.

Wie is je held in West?
Mijn helden zijn de eigenaars van Aladdin’s notenhoek. Niet alleen verkopen ze de lekkerste noten en gedroogde vruchten, maar het zijn ook de smaakmakers van de Jan Eef. Ze zijn jarenlang voorzitter geweest van de winkeliersvereniging en bleven ook toen de buurt achteruit ging. Nu plukken ze letterlijk de vruchten van het feit dat ze al die jaren gebleven zijn.

Wat doe je nu in de buurt?
Ik heb afgelopen jaar een appartement gekocht in een zelfbouwproject in de Houthavens. Samen met een groep enthousiaste mensen ontwikkelen we het project, met veel ruimte voor eigen inbreng en gezamenlijke ruimtes. Het gebouw is klimaatneutraal, verwarmd door restwarmte van de afvalenergiecentrale en met zonnepanelen op het gezamenlijke dakterras. Het is erg leuk om samen met een groep enthousiaste mensen dit project te kunnen realiseren.

Waarom wilde je in de bestuurscommissie?
Persoonlijk was het voor mij een logische stap om mij politiek in te zetten voor de buurt waar ik het gevoel heb thuis te zijn gekomen. Ik geloof dat beslissingen over de directe leefomgeving van mensen op zo lokaal mogelijk niveau genomen moeten worden. Ook zie ik toegevoegde waarde voor de bestuurscommissie om dat wat er leeft in de wijk te vertalen richting de centrale stad.

Waarom PvdA?
Ik geloof in de waarden van de sociaal democratie: solidariteit, gelijke kansen, emancipatie en zeggenschap. Ook voel ik me het meest thuis bij een brede volkspartij die verschillende groepen in de samenleving vertegenwoordigd en verbindt. Ik ben nu ruim tien jaar lid van de PvdA en ben trots op wat de PvdA in Amsterdam-West bereikt heeft.

Wat doe je in het dagelijks leven?
Ik werk voor Nuon als beleidsadviseur rondom groene thema’s als zonne-energie, participatieve modellen voor windenergie en elektrisch vervoer.

Waar wil je de komende vier jaar voor gaan inzetten?
Ik wil me graag inzetten om in Amsterdam West de komende jaren meer ruimte te scheppen voor bewoners en ondernemers. Zo maken we West nog bruisender. Bewoners moeten het recht krijgen om bepaalde diensten van de overheid of welzijnsinstellingen over te nemen als zij dat beter en goedkoper kunnen. Daarnaast is een wijk pas leefbaar als die veilig is. Veiligheid betekent ook dat iedereen zichzelf kan zijn. Ik vind dat het stadsdeel zich vaker mag uitspreken voor de rechten van homo’s en lesbiennes. Tot slot wil ik me inzetten voor een duurzame wijk, waarin we alles op alles zetten om de lucht schoner te maken en West groener. (interview d.d. voorjaar 2014)