Lid dagelijks bestuur

Jeroen van Berkel

Bos en Lommer

Jeroen van Berkel (1969) woont met zijn vriendin en Bos en Lommer. Sinds 1998 zet hij zich in voor de idealen van de PvdA: eerst in de Tweede Kamer, daarna op de Stopera voor de wethouders Rob Oudkerk en Ahmed Aboutaleb. Vervolgens in Den Haag (voor staatssecretaris Aboutaleb). Na twee campagnes (de EU-2009 en de gemeenteraadsverkiezingen voor Lodewijk Asscher) en een dienstverband bij een adviesbureau werkte sinds 2012 als politiek assistent voor minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Jeroen werd in 2013 verkozen als lijsttrekker voor de PvdA in Amsterdam West en is sinds april 2014 dagelijks bestuurder in de bestuurscommissie.

In bovenstaand filmpje stelt Jeroen zich voor (voorjaar 2014).

Achtergrondinterview

Wie een dag meeloopt met Jeroen van Berkel valt het al snel op: de PvdA’er heeft een enorme lading positieve energie, creatieve ideeën en een netwerk vol uiteenlopende mensen. Jeroen vertelt over zijn dag: thuis, in Den Haag en in Amsterdam West. “Eén handdruk en een goed gesprek leveren zoveel meer op dan ingewikkelde notities en vergaderingen.”

„Ons huis aan de Admiraal de Ruiterweg wordt verbouwd en daarom wonen we tijdelijk in een voormalig schoolgebouw in de Baarsjes. Het is even behelpen, met allerlei spullen ingepakt. Het voelt ook als kamperen. We ontdekken een andere buurt, je hoort andere geluiden en we leren nieuwe mensen kennen.”

„Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht, met adembenemende zonsondergangen. Ik voel me Amsterdammer, maar binnen de stad ben ik een echt West-mens: ons stadsdeel is uniek. Een prachtige combinatie van prettig wonen en het bruisende stadsleven. Met sjieke buurten en rauwe plekken. Veel initiatieven om trots op te zijn en ook locaties om zorgen over te hebben en problemen die een harde aanpak verdienen.”

„M’n dochters zijn geweldig: twee unieke dames, met allebei een eigen gebruiksaanwijzing. Hun ontwikkeling, hun blik op de wereld, de tijd waarin zij opgroeien: het inspireert me enorm. Toen ik 43 jaar geleden werd geboren, zag de wereld er zo anders uit. De mogelijkheden die de techniek ons hebben geboden, het hoge kennisniveau: huidige jongeren krijgen zoveel kansen. En dat heeft ook een keerzijde. Het leven is er niet altijd makkelijker op geworden.”

„Politiek is ooit ontstaan om mensen een stem te geven, maar soms bekruipt je het gevoel dat de politiek de lakens uitdeelt en bepaalt waar heen moet. In mijn werk in de politiek heb ik er altijd aan bijgedragen om politiek dichtbij mensen te brengen. Door idealen en beleid te baseren op wat er leeft op straat. Politiek draait maar om één ding: om mensen.”

„Ahmed Aboutaleb, Lodewijk Asscher, Rob Oudkerk, Jet Bussemaker: ik heb samengewerkt met eigenzinnige politici. Allemaal Amsterdammers die iets willen bereiken voor de gewone man. Politici die in de Tweede Kamer net zo praten als op straat met de groenteboer. Als hun assistent was het mijn rol om ze scherp te houden, om verbindingen te leggen. M’n telefoon ging de hele dag door.”

„Stadsdeelpolitiek maakt het beste in me los. Problemen liggen op straat, en de oplossingen liggen er vaak naast. Je kunt direct met bewoners en ondernemers in gesprek. Het is de politiek van de realiteit. Ik heb een sociaal-democratisch hart, dat vooral sneller gaat kloppen als je idealen in de praktijk kan brengen.”

„In Bos & Lommer voel ik me ontzettend thuis. Alleen in een zeilboot ben ik net zo op m’n gemak. Ik hou van water, van wind en hoe je als zeiler de elementen optimaal kan benutten. Dat geeft zo’n gevoel van vrijheid. We hebben een eigen boot waarmee we in de zomer vaak over de grachten varen.”

„West is een groeidiamant. Maar het is kwetsbaar. Daar moet de bewoner een luisterend oor hebben. Ik denk dat de nieuwe bestuursvorm van de stads- delen zich daar prima voor leent. Daar moeten we aan gaan bouwen, om de stem van West te vertalen naar de Stopera en naar Den Haag, desnoods naar Brussel.” (interview d.d. voorjaar 2014)