Canadese populieren trokken de aandacht op de stadsdeelvergadering van 22 oktober. Een grote groep buurtbewoners tekende bezwaar aan tegen de kap van de bomen op de Postjeskade. Uit de laatste jaarlijkse controle kwam naar voren dat de populieren het slecht doen, waardoor de gemeente een kapvergunning heeft aangevraagd. Er zou gevaar bestaan dat takken afbreken met mogelijke schade en letsel als gevolg.
De bewoners zijn echter gehecht aan “hun” bomen, die veel doen voor de leefbaarheid in de buurt. Daar komt bij dat stadsdeel West nu al een stuk minder groen is dan elders in Amsterdam. West behoort zelfs tot de meest versteende wijken van Nederland. En oude bomen zijn beter in het dempen van geluid, het opnemen van fijnstof en verkoeling dan jonge bomen. Om al deze redenen is het belangrijk om het weinige groen dat onze straten kennen, zoveel mogelijk te behouden.
En dus heeft de PvdA samen met GroenLinks een “initiatiefadvies” ingediend om te onderzoeken of een deel van de Canadese populieren kan worden behouden met behulp van de ‘Dordrechtse methode’. De buurtbewoners hebben zelf onderzoek laten doen waaruit is gebleken dat de levensduur van bomen vele tientallen jaren kan worden verlengd door goede en innovatieve verzorging. En doordat er niet gekapt en opnieuw geplant hoeft te worden, brengt deze aanpak ook geen extra kosten met zich mee. Koen van der Gaast van de PvdA was enthousiast en brak een lans voor de “Dordrechtse methode” als remedie tegen de “Amsterdamse ziekte”.
Na een positieve reactie van het dagelijks bestuur werd het advies aan de gemeente unaniem aangenomen door de leden van de stadsdeelcommissie. De PvdA hoopt dat de strijdbaarheid van de bewoners aan de Postjeskade zich zal uitbetalen. Uiteindelijk profiteert iedereen van een groene stad. Sterker nog, wat de PvdA betreft kunnen we straks door de bomen Bos en Lommer niet meer zien.
Het behoud van groen vraagt soms om maatwerk en een creatieve aanpak.