Armoedebestrijding
De eerste commissievergadering na het winterreces stond in het teken van armoedebestrijding. Met name in de Kolenkitbuurt-Noord en de Borgerbuurt is het aantal huishoudens met een minimuminkomen groter dan het gemiddelde in West en in de totale stad. Daarom is het goed dat er extra aandacht is voor juist die wijken waar mensen meer ondersteuning nodig hebben. Het Amsterdamse gemiddelde is 17 procent, maar in de Kolenkitbuurt-Noord is het aantal minimahuishoudens 28 procent en in de Borgerbuurt 27 procent.
Armoedeaanpak is ingewikkeld. Er is veel verborgen armoede en veel mensen mijden hulp door schaamte over hun situatie of wantrouwen jegens de gemeente. Daardoor maakt niet iedereen gebruik van de middelen die er beschikbaar zijn, zoals de collectieve zorgverzekering, kindvoorzieningen en schuldhulpverlening. Het stadsdeel richt zich daarom met name op samenwerking tussen de verschillende buurtteams, de dienst Werk en Inkomen en maatschappelijke organisaties als DOCK en Combiwel. Het moet gemakkelijk zijn om hulp te vragen en te krijgen. En dat is de bedoeling van de Buurtgerichte Aanpak Armoede (BGA).
Zeker in een tijd waarin alles duurder wordt, moet het stadsdeel creatief zijn en alle middelen inzetten om ervoor te zorgen dat iedereen het hoofd boven water kan houden. De PvdA is daarom bijvoorbeeld enthousiast over het feit dat in de BGA een proef wordt voorgesteld voor een basisinkomen voor jongeren en jongvolwassenen in de Kolenkitbuurt. Na vragen van fractievertegenwoordiger Joyce van Braam heeft het dagelijks bestuur toegezegd om de volgende commissievergadering op 28 januari meer details te delen over de opzet van de proef.
Een willekeurige greep uit initiatieven van de buurtgerichte aanpak: kookles voor alleenstaande ouders, voorlichting over opvoedondersteuning, voetbal, kledingruil, inloopspreekuren, een koffiekar van een buurtteam, een schooltassenproject, cursus digitale vaardigheden…