ALV van 10 juni: Hoge huren en schaarste nekken jongeren

11 juni 2024

VERSLAG van de Algemene Ledenvergadering van  PvdA West van 10 JUNI 2024

 

Meer jongeren

Bij de opening doet bestuursvoorzitter Victor Bouman een oproep aan de leden voor suggesties om meer jongeren bij de partijafdeling te betrekken. Zij kunnen zich melden bij Mechtild Linssen en Marjory van den Broeke.

Financiën

De uitvoering van de begroting 2023 en de jaarrekening worden bij acclamatie goedgekeurd na uitleg door Mehdia el Yakoubi (penningmeester) en Frank Kuipers (kascontrole).

Bestuur

De ALV keurt de benoeming goed van Mechtild Linssen en Melodi Dekker tot nieuwe leden van het bestuur. Victor kondigt aan dat hij als voorzitter terugtreedt, maar wel als gewoon bestuurslid wil aanblijven. Het bestuur zal een vacature voor een nieuwe voorzitter uitschrijven en intussen een voorzitter ad interim benoemen.

Zomerborrel

De zomerborrel vindt plaats op 14 juli. Precieze tijd en plaats worden nog bekendgemaakt.

Wonen in Amsterdam: Jongerenhuisvesting

Joep Albers van Lieven de Key en Jon Buys van Stichting Woon! zetten uiteen wat veel voorkomende problemen zijn. Van alle woningcorporaties in Amsterdam zet Lieven de Key zich het meest in voor jongeren- en studentenhuisvesting. Joep toont beelden zien van recente jongerencomplexen in Amsterdam West, waarvan er helaas nog te weinig zijn.

Het grootste probleem voor jongeren vormen de schaarste en de hoge huurprijzen. Er zijn wel jongeren- en studentenwoningen, maar de huurcontracten duren maximaal vijf jaar (eventueel te verlengen met nog eens twee jaar). Daarna moeten starters een andere woning zoeken terwijl er onvoldoende sociale-huurwoningen zijn. Lieven de Key heeft per jaar zo’n 2.000 woningen beschikbaar. En soms trekken jongeren dan weer bij hun ouders in. Maar vaak leggen ze zich neer bij een te hoge huur, een te kleine woning of gebrekkig onderhoud door de verhuurder.  Expats hebben weliswaar een prijsopdrijvend effect op de middenhuur, maar zij worden ook vaak uitgebuit omdat ze hun rechten niet kennen, zoals op onderhoud en terugbetaling van de borg.

Sinds vorig jaar is er een nieuw systeem om via woningnet.nl in aanmerking te komen voor een woning. Vroeger ging het om de wachttijd, nu gaat het ook om hoe dringend, dus hoe vaak, je op zoek bent. Veel jongeren weten dat nog niet en vaak zijn jongeren onder de 20 jaar zelfs niet ingeschreven. Woon! heeft nu een pilot in Nieuw-West om jongeren beter te informeren.

Jon vertelt in antwoord op een vraag over woningdelen door jongeren dat een woning in principe niet door meer dan twee individuele personen/huishoudens bewoond mag worden om overlast te voorkomen. Alleen met een vergunning van de gemeente mag een woning aan meer mensen worden verhuurd, maar dan geldt ook meteen een maximumhuur. Veel verhuurders willen dat niet.

Oplossingen

Na een bijzonder informatieve uitwisseling met Joep en Jon komt de ALV met de volgende suggesties:

  1. Bevordering van de doorstroming. Nu al werken woningbouwcorporaties al meer samen om woningruil te vergemakkelijk en dat kan nog worden uitgebreid. Te denken valt ook aan de herinvoering van “bejaardentehuizen”. Nu moeten ouderen thuis blijven wonen tot ze er – soms letterlijk en vaak in eenzaamheid – bij neervallen, terwijl velen graag in een beschermde omgeving met veel burencontact willen wonen.
  2. Nieuwe, servicegerichte woonvormen, waarin jongeren en ouderen bij elkaar wonen. In Amsterdam bestaat dat (nog) niet, maar wel daarbuiten.
  3. Om de huurprijzen in de middensector te beteugelen, zou de gemeente strenge afspraken met verhuurders moeten maken, zeker als de grond eigendom van de gemeente is.
  4. Er moet paal en perk gesteld worden aan de verkoop van sociale-huurwoningen.
  5. Betere voorlichting aan jongeren over hun recht op huurbescherming. Bewoners van commerciële jongerencomplexen zouden bewonerscommissies op kunnen richten.
  6. Er moet meer daadkracht komen bij nieuwbouw, bijvoorbeeld voor Haven-Stad, waar voortdurend vertraging optreedt. De gemeente zou ook meer de randen van het mogelijke op moeten zoeken; als van vergunningen wordt afgeweken, gebeurt dat nu veelal ten gunste van commerciele bedrijven en niet genoeg van woningbouwcorporaties.

Gemeenteraadslid Igor Runderkamp neemt de suggesties mee. Wordt vervolgd!