Militairen bezoeken West
Wie de laatste dagen de discussie op twitter volgde zou denken dat er in West een bataljon militairen neergestreken is om aan moslims te snuffelen. Dit gebeurt dan omdat moslims enge mensen zouden zijn die om speciale gesprekstechnieken vragen en militairen absoluut geen idee hebben hoe met hen te spreken. Bovendien leek het in de berichtgeving dat West en Nieuw-West het leger nodig hebben om met moslims om te gaan. Opvallend is dat bij de berichtgeving op AT5 en de reacties op twitter niemand weet hoe het daadwerkelijk zit.
De situatie is als volgt: Als voorbereiding op hun werk en voor eventuele missies moeten militairen oefenen in gespreksvaardigheden en de omgang met de burgerbevolking. Dat kan natuurlijk met acteurs, maar met gewone burgers is beter. Ze leren hoe goed te luisteren, de juiste vragen te stellen en ergens dieper op in te gaan.
100 nationaliteiten
Een groep van ongeveer 24 militairen gaat daarom de komende dagen in West en Nieuw-West in gesprek met alle mogelijke organisaties en bewoners. Waarom hier? Zowel in West als in Nieuw-West woont een zeer gemêleerde bevolking. Dit is één van de meest gemengde wijken van Nederland; er leven hier 100 nationaliteiten, moslims en niet-moslims, alle verschillende groepen dicht op elkaar. En een van de deelnemers, een kapitein bij de landmacht (en moslim), woont in Bos en Lommer.
Beducht voor ‘zaakwaarnemers’
Een belangrijk item is hoe je omgaat met formele en informele netwerken, van alle soorten en maten, achtergronden en geslachten. Vanmorgen had ik hier op het stadsdeel 12 militairen op bezoek en heb hen verteld hoe ik dagelijks werk met formele en informele netwerken. Ik heb uitgelegd dat ik beducht ben voor ‘zaakwaarnemers’ – mensen die ‘namens’ anderen spreken – en ook altijd op zoek ga naar de andere kant van elk verhaal. Dat is nodig om een objectief en onafhankelijk oordeel te kunnen vormen.
Het is interessant om van de zijlijn te zien welke commotie dit bericht veroorzaakt. Het leger heeft blijkbaar nog veel te doen om de gevoeligheid van het beroep ‘militair’ weg te nemen. Zie hier het bericht op AT5 met de reacties.