Op het terrein van het Food Center in Amsterdam-West aan de Jan van Galenstraat start in 2021 de bouw van ongeveer 1.700 woningen. Terwijl de coronacrisis de stad volop treft en mensen in toenemende mate de stad verlaten vanwege de onbetaalbaarheid van woningen, gaat wethouder Ivens samen met Ballast Nedam en VolkerWessels door met de plannen voor het ‘Marktkwartier’. Maar voor wie bouwen we deze nieuwe buurt?
In het coalitieakkoord van GroenLinks, D66, PvdA en SP is afgesproken dat de gemeente per jaar 7.500 woningen wil bij bouwen. Het Marktkwartier draagt met 1.700 woningen dus flink bij aan de doelstelling van het college. De gemeenteraad heeft in 2016 het bestemmingsplan vastgesteld. Daarin zijn maximale bouwhoogtes en volumes vastgelegd, de minimale afstand tot de omgeving en de functies die in het gebied zijn toegestaan. In de realisatie en exploitatie overeenkomst (REOK) uit 2014 van het vorige college staat dat 25 procent uit sociale woningbouw zal bestaan en 75 procent uit vrije sector huur en/of koopwoningen zonder extra eisen.
Het komende half jaar gaan projectontwikkelaars de panden op het terrein vullen en types woningbouw ontwikkelen. Op 2 maart jl. bezochten 400 belangstellenden de informatiemarkt over het Marktkwartier. De makelaars op de informatiemarkt rekenen zeker op een verkoopprijs van minimaal Euro 7.000 per m2. Voor een ééngezinswoning van 100 m2 betaal je straks dus zeven ton. In het vierde kwartaal van 2020 start de verkoop van woningen in het Marktkwartier. Wie gaan deze woningen in de coronacrisis kopen en wie gaan er wonen?
Bij wie ligt de verantwoordelijkheid om op zo’n centrale plek in de stad betaalbare woningen aan te bieden aan de leraren, aan de verpleegkundigen, aan de politie-agenten? Of wordt het Marktkwartier een onbetaalbare enclave voor de rijken waar het evenwicht met de omliggende buurten ver te zoeken is? Is het wenselijk dat de middenklasse voor een starterswoning moet uitwijken naar de regio of naar buurten ver van het centrum vandaan? Welk moreel appèl kunnen wij doen op de projectontwikkelaars en eventuele beleggers die de panden gaan kopen of wellicht al gekocht hebben? Geldt de zelfwoonplicht straks ook voor het Marktkwartier zodat nieuwbouwwoningen alleen nog maar door de koper bewoond mogen wonen?
Dit debat zal de komende tijd in de stadsdeelcommissie West worden gevoerd. Meepraten of meedenken? Mail naar [email protected].
Natasja van der Geest
Lid Stadsdeelcommissie West namens PvdA
28 mei 2020
Afbeelding: Marktkwartier CV