Energiedrankjes zijn niet voor kinderen
Vorige week was er in de media veel aandacht voor energiedrankjes. Dit begon met een tweet van mij over mijn verbazing dat kinderen en tieners al zoveel energiedrankjes drinken. Zelfs de Ouder Kind Centra (OKC) besteden nu aandacht aan ouders die dit aan peuters geven.
Watjes en betutteling
Ik ben blij dat de aandacht voor deze drankjes veel navolging krijgt. Het was op het Jeugdjournaal en ik hoorde van kinderen in de buurt dat ze het daardoor ook bespraken in de klas. In De Volkskrant van afgelopen zaterdag wordt gezegd dat de PvdA watjes van kinderen wil maken, en wat energiedrankjes betreft is dat ook zo: Lang leve het kraanwater!
Mensen vragen zich af of dit betuttelend is, maar een beetje betutteling is hier op zijn plaats. Het probleem is dat ouders en kinderen het verschil niet kennen tussen frisdrank en energiedrank. De energiedrankjes zijn heel goedkoop en lijken gezond. Het blijkt ook uit reacties van ouders bij de Ouder Kind Centra (OKC) dat ze dachten dat het juist gezond was.
Fresh in de les
Veel voorlichting is dus nodig. Die voorlichting willen we – in navolging van ‘Fresh in de les‘ in De Baarsjes – na de vakantie gaan geven in Bos en Lommer. Bij ‘Fresh in de les’ ging het erom uitgeslapen op school te komen. Hier komt de nadruk te liggen op gezond eten, drinken en bewegen. Dat is niet overbodig, want de kinderen in de Kolenkitbuurt in Bos en Lommer zijn zwaar: Bijna één op de drie is zelfs te zwaar, terwijl dat gemiddeld in Amsterdam 15 procent is.
De hoeveelheid cafeïne in energiedrank heeft op kinderen een heel directe werking. In één blikje zit net zoveel cafeïne als in twee koppen koffie. De drankjes zijn dan ook nooit bedoeld voor kinderen en pubers, maar dat zijn bijna wel de grootste afnemers geworden.
Door de gootsteen
Ik kwam hierop doordat ik met ‘Fresh in de les’ kinderen en onderwijzers uit De Baarsjes sprak. Eén kind vertelde er niet van te kunnen slapen, een ander gebruikte het ’s ochtends om wakker te blijven. En een schooldirecteur vertelde dat kinderen er soms drie achter elkaar drinken, en dat er dan geen land meer met ze te bezeilen is. Hij was echt boos en zei: ‘Als ik dat spul zie, gooi ik het meteen door de gootsteen.’
Ik hoor dat energiedrank door kinderen steeds meer gedronken wordt. En natuurlijk is het de verantwoordelijkheid van de ouders om daar op te letten. Maar hoe werkt dit als je dat spul heel makkelijk te koop is, het lekker naar kauwgom ruikt en het erg goedkoop is? Hoeveel eigen verantwoordelijkheid is er dan voor die kinderen, die bijvoorbeeld in de pauze hun lunch in de supermarkt kopen? Ik hoop dat het debat hier de komende tijd verder over gaat. Mij lijkt het in ieder geval goed om de drankjes uit de frisdrankschappen van de supermarkten te halen, om te beginnen. En wellicht zouden we de discussie moeten starten of energiedrankjes, net als alcohol overigens, exclusief door slijterijen mag worden verkocht. Is ook weer goed voor de middenstand.