Jongeren
Kinderen en jongeren die hun talenten ontwikkelen, hun school afmaken, stage lopen en daarna werk vinden, zijn het goud van de stad. We verwachten van jongeren dat ze zelf verantwoordelijkheid nemen voor hun toekomst. Jongerenservicepunten zorgen dat ze hun weg vinden, terwijl het jeugd- en jongerenwerk talentontwikkeling en ontspanning biedt. Iedere wijk kent daarnaast een breed aanbod van naschoolse activiteiten, bij voorkeur georganiseerd vanuit een brede school.De kans krijgen je talenten te ontdekken en te ontwikkelen is belangrijk voor elk kind. Bijvoorbeeld in sport, dans, muziek of techniek. Het is van belang dat deze activiteiten voor alle kinderen makkelijk te bereiken en betaalbaar zijn. We willen daarom dat zoveel mogelijk kinderen in hun wijk gebruik kunnen maken van activiteiten na schooltijd. Wat betreft de PvdA wordt elke school in Amsterdam West een brede school, waarvan de invulling per school kan verschillen. Scholen en stadsdeel maken duidelijke afspraken over de resultaten van hun gezamenlijke inspanningen. Belangrijke onderdelen van het brede schoolaanbod zijn huiswerkbegeleiding en mentoraten. Het stadsdeel draagt daar samen met de scholen zorg voor. Net zoals voor kennismaking met beroepen en werk. Kinderen en tieners krijgen de kans snuffelstages te lopen en kennis te maken met verschillende beroepen.
Voortgezet onderwijs, ROC’s en stadsdelen moeten de handen ineen slaan om te zorgen dat jongeren zo goed mogelijk door de crisis heen komen. De opdracht is samen met leerplichtambtenaren ervoor te zorgen dat alle jongeren op school zitten, stage lopen of een baan hebben. Scholen en werkgevers (ookhet stadsdeel) zijn aan zet bij het zorgen voor genoeg stageplaatsen. Van werkgevers verwachten we dat ze bij vacatures jongeren niet overslaan. DWI is de eerst aangewezene om in actie te komen bij werkloosheid. Maar er is meer nodig. Daarom doet het stadsdeel mee. Door met lokale bedrijven afspraken te maken over stageplaatsen en leerwerkplaatsen. Door waar nodig een bijdrage te leveren aan de begeleiding van de jongeren en de werkgevers. Door te zorgen voor minder rompslomp voor werkgevers. Het stadsdeel sluit met iedere school voor voortgezet onderwijs en iedere vestiging van een ROC in het stadsdeel een ‘stage-werkcontract’, waarin staat wat de scholen en het stadsdeel samen doen om jongeren aan de slag te krijgen bij bedrijven.
Er zijn op dit moment twee Jongerenservicepunten in West. Hier kunnen jongeren advies en hulp krijgen bij onder meer het vinden van stages en het oplossen van schulden. Ze kunnen zich melden voor leer-werktrajecten in de buurt en voor een mentor. Wij vinden dat deze Jongerenservicepunten de spil moeten worden voor advies en steun voor jongeren die dat nodig hebben. Op het gebied van stages, schulden en werk, maar ook voor zorg, huisvesting en andere vragen. Jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen verdienen aparte aandacht, omdat ze kwetsbaar zijn en makkelijk vervallen in overlastgevend gedrag. Het herkennen en erkennen van deze problemen is cruciaal. Ook ouders moeten goed doorverwezen worden naar gepaste hulp en zorg.
Jongeren moeten plekken hebben, in jongerencentra en op straat, om elkaar te ontmoeten en om zichzelf te kunnen zijn. Waar ze kunnen chillen en hun talenten kunnen ontwikkelen. Met een werkwijze en een aanbod dat ze aanspreekt op wat ze kunnen en aansluit bij wat ze willen. Het nut van jongerenwerk valt of staat bij de kwaliteit: betrokken, zorgzaam, actief, creatief en waar nodig streng. De straat op om jongeren uit te nodigen, niet afwachten wie er binnen komt. Goed samenwerken met hulpverleners, buurtbewoners en ook politie. Grensoverschrijdend gedrag corrigeren. Sportbuurtwerk zorgt voor sport op straat en in de sportaccommodaties, overal in West. Jongerenwerk wordt nog steeds gedomineerd door jongens. Meiden voelen zich niet thuis en zijn daardoor lastig te bereiken. Ze verdienen een aparte plek in het aanbod voor tieners en jongeren.
Concreet:
- Alle scholen hebben een programma in het kader van de brede school, met duidelijk geformuleerde doelstellingen.
- Iedere wijk heeft een gestructureerd aanbod van naschoolse activiteiten.
- Huiswerkbegeleiding en mentoraten zijn beschikbaar voor alle kinderen van groep 7 en 8 en klas 1 en 2.
- Naschoolse activiteiten zijn bereikbaar en toegankelijk voor alle kinderen.
- West biedt snuffelstages en beroepenoriëntatie voor groep 7 en 8 en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs.
- Stagemakelaars bij de JSP’en koppelen vraag en aanbod van stages in het stadsdeel, in samenwerking met de middelbare scholen en de ROC’s.
- Het stadsdeel helpt bedrijven met de begeleiding en zorgt voor verminderde rompslomp door samen met de scholen te zorgen voor stagecoaches.
- Het stadsdeel ontwikkelt samen met scholen en bedrijven programma’s die zich richten op het toeleiden naar stage en werk.
- De twee Jongerenservicepunten (JSP) in West worden behouden en bij succes uitgebreid.
- Schuldhulpverlening en budgetcursussen zijn voor alle jongeren beschikbaar.
- Concrete leer-werktrajecten voor jongeren in de wijk zoals zakgeldprojecten, ‘Jeugd Neemt de Leiding’, ‘Echt Werk-stages’ worden voortgezet.
- Signaleren en zonodig doorverwijzen van jongeren met een licht verstandelijke handicap en gedragsproblemen
- De jongerencentra gaan zich meer richten op talentontwikkeling.
- Jongerenwerk is professioneel en te vinden op straat.
- Het stadsdeel maakt afspraken met het jongerenwerk over de omgang met agressie en geweld. Deze afspraken worden onderdeel van de subsidievoorwaarden.
- Het aanbod van activiteiten is verspreid over het stadsdeel.
- Sportactiviteiten voor jongeren worden overal in West aangeboden.
- Speciale aandacht en plek voor meiden.